Un articol al unei cunoscute publicații americane scoate la iveală faptul că România are posibilitatea de a deveni un jucător extrem de important în această parte a Europei. De asemenea, ei mai spun că țara noastră poate deveni o putere energetică.
România poate da lovitura în Europa! Anunțul venit direct din SUA
România ar putea deveni o adevărată putere energetică în regiune, arată o analiză de peste ocean, care aduce în prim-plan centrala de la Cernavodă și zăcămintele de gaze din Marea Neagră.
Presa internațională amintește că centrala de la Cernavodă a fost construită în perioada comunistă cu scopul ca România să nu fie dependentă de electricitatea Uniunii Sovietice. Chiar dacă au trecut peste 30 de ani de atunci, jurnaliștii americani notează că România merge în continuare pe o astfel de gândire, subliniind că cele două reactoare produc aproape 20% din energia electrică din țara noastră.
Totuși, jurnaliștii de la The New York Times spun că activitatea în România poate fi o provocare pentru companiile internaționale, având în vedere că Guvernul de la București impune taxe mari investitorilor străini.
”Activitatea în România se va dovedi probabil o provocare pentru companiile din Statele Unite și alte țări occidentale. Guvernul are reputația de a întâmpina investitorii străini cu taxe mari și reglementări dure”, arată sursa anterior citată.
Sistemul de impozitare din România, cel mai dur din Europa
Autorii articolului spun că sistemul de impozitare din țara noastră este cel mai dur din Europa, aducând aminte de Exxon Mobil, companie care, luna trecută, a decis să vândă pachetul de 50% din proiectul Neptun Deep.
Amintim că proiectul Neptun Deep este prezentat drept cel mai mare zăcământ nou de gaze naturale din Uniunea Europeană.
În urmă cu doi ani, administrația Donald Trump a încurajat România să întrerupă negocierile cu Beijingul pentru a apela la Washington cu privire la sprijinul nuclear.
Experți americani spun că realizarea de echipamente pentru acest nou tip de reactor ar putea să se transforme într-o industrie de export, având în vedere că România este o țară cu o forță de muncă ieftină și bine pregătită.
Planurile României din punct de vedere energetic
Totodată, România care în plan și să profite de zăcămintele substanțiale de gaze offshore din apele adânci ale Mării Negre, iar toate aceste avantaje ar putea să o ajute să devină o putere regională din punct de vedere energetic.
„Unii văd România, o națiune de 21 de milioane aproximativ de dimensiunea Oregonului, ca având potențialul de a deveni o putere regională energetică care ar putea ajuta vecinii din estul și sudul Europei să devină independenți de Moscova”, explică jurnaliștii americani.
Inclusiv investitorii americani au început să vadă oportunități de afaceri și strategie la noi.
„Pentru România, cu siguranță vă voi spune, aceste proiecte sunt super importante”, a spus Cosmin Ghiță, directorul executiv al Nuclearelectrica.
Totodată, acesta a mai subliniat și faptul că energia nucleară ar putea fi cea care să ajute România în atingerea obiectivelor sale printre care reducerea emisiilor de carbon, dar și „combaterea agresiunii ruse în regiune” în chestiuni energetice.