"Cred că România va putea valorifica pe piaţa externă 5 milioane de tone de porumb pentru că avem o recoltă bună anul acesta. Piaţa mondială este o piaţă bună în prezent, fiind pentru prima dată când preţul porumbului este mai mare decât cel al grâului. Este bine pentru producătorii noştri să meargă la export şi pentru România să fie prezentă în piaţa mondială", a precizat Valeriu Tabără.
Acesta a subliniat că recolta de porumb boabe din 2011 va urca până la 11 milioane de tone, din care circa 5-6 milioane de tone reprezintă consumul intern, iar diferenţa ar putea fi valorificată pe piaţa externă.
"Estimez că la porumb ne vom duce în acest an la 11 milioane de tone, cu circa două milioane de tone peste recolta din 2010. Va fi o recoltă bună în 2011, recoltatul merge bine la această dată, este uşor de depozitat şi fără costuri. Cred că în mod sigur vom fi şi în 2011 în topul ţărilor Uniunii Europene, din punct de vedere al producţiei de porumb, probabil după Franţa", a menţionat şeful MADR.
România, locul unu în UE la suprafaţa cultivată
În 2010, România s-a situat pe primul loc din Uniunea Europeană (UE), după suprafaţa cultivată cu porumb cu 2,243 milioane hectare, ocupând însă locul doi, după Franţa, la producţie, din cauza unui randament inferior.
Anul trecut, Franţa a deţinut supremaţia în privinţa producţiei de porumb cu 13,690 milioane tone, urmată de România cu 9,101 milioane tone, de Italia şi Ungaria cu 7,877 milioane tone, respectiv 7,410 milioane tone.
Cu toate acestea, randamentul la porumb realizat anul trecut în România, de 4.056 kg/ha, a fost mai mic decât al celorlalte state membre, excepţie făcând doar Bulgaria, cu 3.920 kg/ha.
Potrivit datelor furnizate de MADR, până la data de 14 septembrie a fost recoltată doar 11% din suprafaţa cultivată cu porumb, respectiv 284.292 hectare, la o producţie medie de 4,3 tone la hectar. Producţia obţinută de pe această suprafaţă depăşeşte 1,22 milioane de tone. Estimările MADR arată pentru 2011 o recolta de 10,87 milioane tone porumb boabe, de pe 2,6 milioane de hectare, la un randament de 4,1 tone la hectar.
Experţii consideră că exporturile de porumb ale României şi Ucrainei pot contribui în acest an la reducerea deficitului existent pe piaţa mondială şi la limitarea creşterii preţurilor. Numai în ultimul an, preţul porumbului a crescut pe piaţa mondială cu 67%.
"România şi Ucraina pot absorbi o parte importantă din cererea de porumb care merge în mod normal către SUA şi America de Sud", a declarat recent directorul general al traderului de cereale Aston FFI din Lausanne (Elveţia), Peter Beirmann, citat de Bloomberg.
Acesta susţine că furnizorii din regiunea Mării Negre ar putea absorbi cererea din Egipt şi din Africa de Nord. Autorităţile ucrainene au anunţat o producţie record de porumb, în 2011, avansând cifra de 17 milioane de tone, ceea ce reprezintă o recoltă mai mare cu 70% faţă de cea obţinută în anul anterior de piaţă (10 milioane de tone). Ucraina va putea exporta în aceste condiţii circa 10 milioane tone de porumb.
La Bursa de Mărfuri de la Chicago, porumbul era cotat pentru septembrie la 285,80 dolari pe tonă şi la 289,94 dolari pe tonă pe contractele futures din decembrie, iar pe piaţa internă acesta se vinde cu preţrui cuprinse între 0,7 şi 1,5 lei/kg.
SURSA: Agerpres