Declarația lui Sebastian Burduja vine în contextul unei proceduri de infringement inițiate de Comisia Europeană în octombrie împotriva României pentru întârzierea revenirii la piața liberă.
Sebastian Burduja spune că România a susținut la Bruxelles necesitatea unor măsuri diferențiate
Burduja a precizat că, alături de Grecia și Bulgaria, România a susținut la Bruxelles necesitatea unor măsuri diferențiate pentru țările din estul Europei, din cauza discrepanței de prețuri față de vestul continentului. În urma acestor demersuri, o misiune de experți din partea Comisiei Europene a fost prezentă la București săptămâna trecută, analizând datele transmise de autoritățile române.
„După demersul nostru la Bruxelles împreună cu Grecia și Bulgaria, ca urmare a discrepanței dintre prețurile din estul și din vestul Europei, o misiune de experți de la Comisia Europeană a venit la București săptămâna trecută și am discutat pe datele pe care le avem, urmând ca România, Bulgaria și Grecia să aibă o anumită flexibilitate pentru o situație cauzată de lipsa interconectărilor”, a explicat ministrul.
Plafonare pentru consumatori vulnerabili și alte categorii
Potrivit lui Burduja, România va ținti prioritar protejarea consumatorilor vulnerabili, dar analizează și extinderea măsurilor către alte categorii.
„Cred că în acest context, argumentând foarte bine ce se întâmplă în piață, o realitate obiectivă a infrastructurii de interconectare, România va putea avea flexibilitate pentru a continua măsurile de sprijin. Toate țările vor ținti măsuri pentru consumatorii vulnerabili. Dacă vom extinde și pentru alte categorii urmează să vedem”, a declarat ministrul.
Impactul contextului geopolitic
Întrebat despre posibilitatea prelungirii plafonării, Burduja a subliniat că nu exclude niciun scenariu, menționând caracterul imprevizibil al situației geopolitice și economice.
„Sunt variabile pe care nu le controlăm. Nu știm dacă gazul rusesc va mai tranzita Ucraina, ne așteptăm la o decizie până la finalul anului, nu avem un glob de cristal. Există și la Bruxelles flexibilitatea necesară, chiar dacă România e în procedură timpurile de infringement. Deci Bruxelles impinge spre liberalizare, măcar etapizată, dar având în vedere ce se întâmplă în această parte a Europei sunt convins că vom găsi înțelegere, trebuie să susținem acest lucru cu argumente”, a explicat el.
Procedura de infringement și calendarul plafonării
Procedura de infringement inițiată de Comisia Europeană în octombrie a vizat menținerea măsurilor de plafonare a prețurilor dincolo de termenul de 31 decembrie 2023, stabilit la nivel european. În prezent, schema de plafonare este valabilă până la 1 aprilie 2025, iar prelungirea acesteia ar putea amplifica tensiunile dintre România și autoritățile de la Bruxelles.
Amintim că, în luna octombrie, Comisia Europeană a inițiat o procedură de infringement împotriva României pentru prelungirea măsurilor de plafonare a prețurilor, acestea fiind menținute peste termenul de 31 decembrie 2023, stabilit la nivel european.
Până la 31 martie 2025, clienții Electrica Furnizare beneficiază de prețuri plafonate stabilite prin lege:
- 0,68 lei/kWh pentru consumuri sub 100 kWh/lună.
- 0,80 lei/kWh pentru consumuri între 100 și 255 kWh/lună.
- 1,3 lei/kWh pentru consumuri ce depășesc 300 kWh/lună.