Gazprom are şi alte opţiuni, printre care România, pentru construirea gazoductului South Stream, în cazul în care Bulgaria renunţă să participe la dezvoltarea proiectului, a declarat directorul general adjunct al grupului rus de stat, Alexander Medvedev, citat de Reuters.
„Avem şi alte opţiuni dacă planurile nu ies aşa cum ne dorim cu Bulgaria. România este interesată în a se implica în proiect”, a afirmat Medvedev.
South Stream este dezvoltat de Gazprom şi grupul italian Eni (prezent în România prin reţeaua de benzinării Agip – n.r.), aflându-se în concurenţă directă cu proiectul Nabucco, la care participă şi România. Grupul rus a încheiat la începutul lunii decembrie un acord cu Eni privind includerea operatorului francez de utilităţi EDF în proiect. Gazoductul ar urma să traverseze Bulgaria, Serbia, Ungaria, Grecia şi Slovenia, până în Italia, ocolind Ucraina.
În prezent, 80% din importurile de gaze ruseşti ale Europei traversează Ucraina, livrările fiind de multe ori afectate în ultimii ani de disputele dintre Kiev şi Moscova pe tema datoriilor companiei ucrainene Naftogaz către Gazprom.
Proiectul ruso-italian va avea o capacitate de 63 milioane metri cubi de gaze naturale pe an, iar costurile construcţiei gazoductului sunt estimate la 19-24 miliarde euro. Termenul limită pentru inaugurarea conductei este 2015.
Gazoductul Nabucco ar urma să transporte gaze din zona caspică spre Europa, pe un traseu de 3.300 de kilometri, care străbate Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria. Proiectul are costuri estimate la circa opt miliarde de euro şi este dezvoltat de un consorţiu format din companiile Tranzgaz Mediaş, OMV (Austria, acţionarul majoritar al Petrom), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), BOTAS (Turcia) şi RWE (Germania).