Romania ar putea primi un ajutor in valoare de 20 miliarde de euro de la Fondul Monetar International (FMI), in urma discutiilor dintre reprezentantii institutiei si autoritatile romane, conform unor informatii aparute in Financial Times (FT).

Pachetul multilateral de sprijin, care are ca scop evitarea crizei economice in unul dintre cele mai sarace state ale Uniunii Europene, ar putea fi similar cu cel acordat Ungariei in luna noiembrie a anului trecut, conform unor surse citate de FT. Ungaria a primit in perioada mentionata un imprumut de 20 miliarde de euro.

In perioada 11-25 martie o delegatie a FMI va efectua o vizita la Bucuresti pentru a discuta un acord privind finantarea multilaterala, cu ajutorul Bancii Mondiale si a Uniunii Europene. Guverul roman nu a oferit nicio informatie cu privire la valoarea ajutorului.

Romania devine astfel a patra tara din estul Europei, dupa Ungaria, Ucraina si Letonia, care a apelat la institutiile internationale pentru a primi sustinere in fata crizei.

Pachetul va fi oferit pentru o perioada mai lunga de 17 luni decat a fost cel oferit Ungariei, potrivit sursei citate de FT.

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si Banca Europeana de Investitii (BEI) vor oferi finantare pentru sectorul financiar si institutiile bancare.

BERD este deja in discutii cu Banca Comerciala Romana, subsidiara Erste Bank, pentru un imprumut de 150 milioane euro.

Sursa: FT

Citeşte şi:
Au început deja discuţiile pentru un împrumut extern
Băsescu: Avem nevoie de un împrumut extern