UPDATE: România a primit funcţia de vicepreşedinte în Comisia Europeană. Ce portofoliu a primit Roxana Mînzatu
Marcel Ciolacu a anunțat că România a obţinut, prin Roxana Mînzatu, poziţia de vicepreşedinte al Comisiei Europene şi unul dintre cele mai importante portofolii – Competenţe şi Educaţie, Locuri de muncă şi drepturi sociale, demografie.
”Pentru prima dată de la aderarea la Uniunea Europeană, România a obţinut poziţia de vicepreşedinte al Comisiei Europene şi unul dintre cele mai importante portofolii – Competenţe şi Educaţie, Locuri de muncă şi drepturi sociale, demografie. Un portofoliu major, care va administra o cincime din bugetul UE, mai exact 235 de miliarde de euro. Practic, România devine parte a deciziei în Uniunea Europeană”, a anunţat, marţi, pe Facebook, Marcel Ciolacu.
Ciolacu a precizat că Roxana Mînzatu, propunerea României de comisar european, va coordona atât partea de educaţie, cât şi zona de politici sociale, dar şi programele de finanţare aferente acestor domenii, respectiv Fondul Social European Plus, Fondul Social pentru Climă şi Erasmus+.
”Astăzi eforturile românilor au primit şi recunoaşterea binemeritată prin acest portofoliu ce combină o greutate politică semnificativă şi fonduri substanţiale ale UE, cu potenţial legislativ şi politic solid şi acces esenţial la serviciile şi agenţiile Comisiei”, a adăugat Ciolacu.
În prezent România este reprezentată la cel mai înalt nivel al conducerii Uniunii prin: Roxana Mînzatu, vicepreşedinte al Comisiei Europene şi comisar al unuia dintre cele mai relevante portofolii în arhitectura noii Comisii, Victor Negrescu, vicepreşedinte al Parlamentului European, Dragoş Benea, preşedinte al uneia dintre cele mai importante comisii din PE – Comisia REGIO, de dezvoltare regională.
”Aceste poziţii importante ocupate de România, prin membri ai familiei social-democrate europene, reprezintă în mod evident o recunoaştere în premieră a rolului şi importanţei ţării noastre la nivelul Uniunii Europene. Toţi cei care denigrau ţara noastră şi capacitatea noastră de negociere la Bruxelles au primit astăzi o lecţie extrem de dură: niciodată nu e bine să îţi vorbeşti de rău ţara peste hotare, ci să te lupţi şi să contribui la dezvoltarea ei”, a conchis Ciolacu.
Știre inițială
România ar putea să primească funcția de vicepreședinte în Comisia Europeană. Ursula von der Leyen urmează să anunţe componenţa noii echipe de comisari în ziua de marți, 17 septembrie.
Potrivit informațiilor apărute recent, România ar urma să primească funcţia de vicepreşedinte. Ar fi cea mai înaltă primită de ţara noastră în cadrul Comisiei.
De asemenea, propunerea României pentru postul de comisar european este Roxana Mînzatu.
Marcel Ciolacu a declarat că negocierile pentru portofoliul comisarului european din partea României continuă
Amintim că Marcel Ciolacu a oferit săptămâna trecută mai multe informații cu privire la acest subiect. Premierul a spus că negocierile pentru portofoliul comisarului european din partea României continuă.
De asemenea, șeful PSD a subliniat că este vizat un portofoliu în zona socială, cu două direcţii generale în interiorul Comisiei, unde acel comisar este decident.
Un al doilea post luat în vedere, spunea Ciolacu, este cel de comisar care are atribuţii în interiorul Comisiei.
Alocarea portofoliilor celor 27 de comisari este un moment-cheie în lansarea mandatului de cinci ani al noii Comisii
Potrivit AFP, alocarea portofoliilor celor 27 de comisari este un moment-cheie în lansarea mandatului de cinci ani al noii Comisii. Fiecare stat membru va numi câte un comisar.
Decizia are o importanță aparte, într-un moment geopolitic tensionat, cu războiul din Ucraina, campania prezidenţială din SUA şi concurenţa economică din partea Chinei.
Negocierile au fost intense până în ultima clipă
Astfel, negocierile au fost intense până în ultima clipă. Au apărut noi tensiuni și după ce comisarul francez Thierry Breton a demisionat fulgerător. El se afla în relațiile proaste cu Ursula von der Leyen.
În urma acestui anunț, Emmanuel Macron l-a propus în locui lui pe un prieten apropiat. Este vorba despre Stéphane Séjourné, ministrul demisionar al Afacerilor Externe.
Parisul vrea o vicepreşedinţie a Comisiei. Un alt obiectiv al Franței este un portofoliu larg dedicat „suveranităţii şi competitivităţii industriale şi tehnologice europene”.
Alegerile pentru Comisia Europeană vor juca un rol semnificativ, în contextul în care așa-zisa „extremă dreaptă” a câștigat tot mai mult sprijin în UE după ce Bruxelles-ul a fost criticat în repetate rânduri pentru alegerile sale.