Premierul Nicolae Ciucă a vorbit despre cum promulgarea legilor justiției va avea un raport pozitiv pentru România, rezultând într-un final ridicarea MCV.
Acesta a declarat că, după ce Parlamentul va aproba noile legi ale justiției, cel mai probabil în cursul acestei luni, autoritățile de la București se așteaptă la un raport pozitiv în vederea ridicării MCV (Mecanismul de Cooperare și Verificare) în luna noiembrie.
Când se va ridica MCV?
Nicolae Ciucă a fost întrebat când crede că se va ridica MCV în cazul României, aceasta fiind una dintre condițiile cheie pentru ca țara noastră să intre în Spațiul Schengen.
„Mai întâi de toate trebuie ca legile justiției să fie adoptate în Parlament. Urmează ca în Senat, avem aici prezentă pe doamna președinte al Senatului. Săptămâna viitoare sperăm ca întreg procesul să fie finalizat.
Avem această coordonare permanentă cu Comisia și sunt convins că odată ce vom aproba și vor fi promulgate legile justiției putem ca în luna noiembrie să avem un raport pozitiv pentru ridicarea MCV-ului”, a spus premierul în cadrul unei conferințe de presă, după vizita efectuată la Platforma Industrială Dacia de la Mioveni.
Olanda nu este împotriva aderării României la Spațiul Schengen
Miercuri, premierul olandez Mark Rutte a spus că România a făcut progrese și că „în principiu” nu este împotriva aderării țării noastre la spațiul Schengen odată ce toate condițiile sunt îndeplinite.
„România a făcut foarte mulți pași în direcția bună în ultimii ani. În același timp, zicem noi că poate fi vorba de aderarea la Schengen când toate condițiile sunt îndeplinite. Avem și un mecanism de monitorizare, avem și Mecanism de Cooperare și Verificare.
Pașii următori vor veni, trebuie să vedem ce urmează în această procedură și, după aceea, o să vorbim mai departe, dar Olanda nu este în principiu împotriva aderării României la Schengen”, a declarat acesta în cadrul unei vizite la Centrul de Instruire pentru Luptă al Forțelor Terestre „Getica” de la Cincu, din județul Braşov, însoțit de președintele Klaus Iohannis și de prim-ministrul Nicolae Ciucă.
Mark Rutte a subliniat importanța unui stat de drept mai bun din punct de vedere structural.
„Olanda nu se opune aderării României la Schengen, dar trebuie să o facem într-o manieră transparentă şi corectă, de aceea am menționat MCV, trebuie să avem suficienți pași pozitivi și trebuie să avem un stat de drept structural mai bun. Au fost făcuți foarte mulți pași. Ceea ce trebuie stabilit acum, în cadrul MCV despre corupție, despre crimă organizată”, a spus acesta.