România domină topul celor mai mari 100 de companii nebancare din Sud-Estul Europei, în ceea ce priveşte veniturile din 2008, realizat de SEE News şi casa de consultanţă Roland Berger.

Clasamentul cuprinde firme din zece ţări din Europa de Sud-Est, respectiv România, Republica Moldova, Bulgaria, Slovenia, Croaţia, Serbia, Bosnia şi Herţegovina, Muntenegru, Macedonia şi Albania.

Ţara noastră figurează cu 43 de companii în acest clasament, grupul Petrom fiind chiar pe prima poziţie. Cele mai mult firme prezente pe piaţa locală şi, totodată include în top, sunt din sectoare ca cel petrolier, electricitate sau retail.

Astfel, prima poziţie este ocupată de Petrom, controlat de grupul austriac OMV, cu venituri de 4,8 miliarde euro în 2008, urmat de compania de petrol şi gaze INA – Industrija Nafte din Croaţia, cu încasări de 3,65 miliarde euro în 2008, respectiv societatea de rafinare LukOil Neftochim din Bulgaria, cu venituri de 3,64 miliarde euro.

Petrom a devansat grupul croat INA, liderul de anul trecut al clasamentului.

Studiul cuprinde şi un clasament în ceea ce priveşte creşterea profitului net în 2008, condus de societatea de stat Electrica, al cărei rezultat net a crescut de la 271.000 euro în 2007 la peste 300 milioane euro în 2008.

SEE News a întocmit un alt top separat care cuprinde cele mai mari bănci în funcţie de activele de la finele anului trecut.  Nova Ljubljanska Banka, cea mai mare instituţie de credit din Slovenia, cu activităţi în 16 ţări se află pe primul loc, urmată de BCR şi BRD, controlate de grupurile Erste şi Societe Generale.