Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a continuat să crească în acest an pentru a cincea lună la rând şi conduce în topul creşterilor din Europa, cu un avans de 23,77% pe indicele principal, potrivit unui comunicat al operatorului pieţei de capital.
Pe locul al doilea se situează Austria, cu 19,29%, urmată de Polonia, cu 17,11%, Bulgaria, cu 12,76%, Germania, cu 9,88%, Franţa, cu 8,67%, şi Ungaria, cu 7,96%,
Bursa de Valori Bucureşti a înregistrat în mai cea mai tranzacţionată lună din ultimii 10 ani pe toate pieţele de acţiuni, cu o valoare a tranzacţiilor de aproape 2,15 miliarde lei. De asemenea, mai 2017 a reprezentat cea mai tranzacţionată lună din ultimii şase ani, având în vedere rulajele de pe piaţa reglementată, inclusiv DEAL-uri, de 1,16 miliarde lei (255 milioane euro).
"Indicele principal al pieţei din România, BET, care reflectă evoluţia celor mai lichide 12 companii, a crescut în luna mai peste 8.700 de puncte. După nouă sesiuni consecutive pozitive, BET a închis luna la 8.769 de puncte, cea mai mare valoare înregistrată până în prezent în acest an şi cea mai mare din ultimii 9 ani", informează BVB.
BET-TR, care reflectă evoluţia companiilor BET şi dividendele plătite de aceste companii, a înregistrat cea mai mare valoare din toate timpurile pe 31 mai, când a încheiat sesiunea la peste 11.100 de puncte.
"Nu suntem martori la un 'bubble'', aici, în Bucureşti. Pur şi simplu, ne întoarcem dintr-o călătorie care ne-a condus undeva, dar nu în direcţia dezirabilă, ci spre o ligă inferioară a pieţelor. Suntem deja în tranziţie, spre o ligă superioară, şi asistăm la un proces al aprecierii companiilor listate, provenind din acest avans şi din continuarea sa aşteptată. Este o nouă normalitate care se formează, nu altceva, pentru prima dată în istorie'', a declarat Ludwik Sobolewski, CEO Bursa de Valori Bucureşti.
După cinci luni consecutive de creştere, BET a urcat cu 23,77%, cel mai înalt nivel dintre pieţele de capital din UE, în timp ce BET-TR a crescut cu 26,9%.
"Avuţia naţională reprezentată de capitalizarea companiilor româneşti listate la BVB a crescut cu aproape 2 miliarde de euro într-o singură lună, de la 19,2 miliarde de euro la finalul lunii aprilie la 21,1 miliarde de euro la finalul lunii mai. După MedLife şi DIGI, tot mai multe companii, de stat sau private, probabil că le vor urma exemplul şi se vor lista. Managerii au schimbat acum paradigma de la 'dacă' să listeze compania la 'când' să aibă loc listarea, pe măsură ce avantajele acestui proces au devenit mai mult decât evidente', a spus Lucian Anghel, preşedintele Consiliului de Administraţie al BVB.
AGERPRES