România are cea mai bună infrastructură fixă de acces la internet din Europa Centrală şi de Est, lucru care va permite oferirea de servicii avansate de cloud, reiese din rezultatele unui studiu realizat anual de o companie de profil.
Cercetarea arată că, în context mondial, jumătate din populaţia planetei va beneficia de acces la Internet în propria locuinţă până în anul 2018, iar 53% dintre locuitori vor folosi soluţii de stocare a datelor în cloud. Potrivit studiului citat, România are cea mai bună infrastructură fixă de acces la internet din Europa Centrală şi de Est, lucru care va permite oferirea de servicii avansate de cloud.
În ceea ce priveşte traficul total al centrelor de date, se estimează că traficul global al centrelor de date se va mări de aproape trei ori, de la 3,1 zettabytes /un zettabyte reprezintă echivalentul unui trilion de gigabytes/, în 2013, la 8,6 zettabytes în 2018 – cu o rată anuală de creştere de 23%, relevă studiul Cisco Global Cloud Index (2013-2018), citat de Agerpres.
Traficul global în cloud are o creştere mai mare în comparaţie cu cel al centrelor de date. Astfel, după ce în 2013, cloud-ul reprezenta 54% din traficul total al centrelor de date, până în 2018 acesta este estimat să aibă o pondere de 76% din totalul traficului centrelor de date. Numărul de ţări pregătite pentru servicii de cloud a ajuns la 109, după ce anul trecut 79 de state îndeplineau toate criteriile pentru a oferi asemenea servicii avansate.
Conform studiului, în 2014 cele mai performante reţele fixe se găsesc în state, precum: Coreea, Elveţia, Hong Kong, Japonia, Luxemburg, Olanda, România, Singapore, Suedia şi Taiwan. De asemenea, ţările cu cele mai performante reţele mobile în acest an sunt: Australia, Belgia, China, Coreea, Danemarca, Luxemburg, Noua Zeelandă, Oman, Qatar şi Uruguay.
Raportul anual publicat de către Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii /ANCOM/ arată faptul că, în România, numărul total de conexiuni de acces la internet broadband (bandă largă – n. r.) la puncte fixe ajunsese, în 2013, la 3,8 milioane, în creştere cu 7% faţă de anul anterior, iar 60% dintre abonamentele de internet fix, contractate de persoanele fizice, permit viteze de transfer al datelor de cel puţin 30 Mbps. Din acest total, aproximativ un milion erau instalate în mediul rural, înregistrând o creştere cu 13% faţă de anul 2012, restul de 2,8 milioane fiind consemnate în mediul urban, în creştere anuală cu 5%.