Conform unor date publicate de Eurostat, ponderea taxelor de mediu în veniturile din taxe este mai mare în România decât media din Uniunea Europeană. Taxele de mediu au reprezentat 5,9% din veniturile din taxe şi contribuţii sociale la nivelul Uniunii Europene în 2019, în România ponderea acestora fiind de 7,91%. Studiul a fost publicat mați.
Ponderea taxelor de mediu
Ponderea taxelor de mediu în veniturile din taxe variază semnificativ în rândul statelor membre. Bulgaria (10,3%), Grecia (9,8%), Estonia şi Letonia (ambele cu 9,6%) şi Croaţia (9,2%) sunt pe primele locuri în UE. În Germania şi Luxemburg (ambele cu 4,4%), au cea mai mică pondere a taxelor de mediu în veniturile din taxe şi contribuţii sociale.
Peste trei sferturi (77,9%) din veniturile din taxele pe mediu colectate de UE în 2019 au provenit din taxele pe energie, urmate de cele pe transport (18,9%) în timp ce ponderea taxelor pe poluare şi resurse este în continuare foarte mică în UE (3,2%). Peste trei sferturi (77,9%) din veniturile din taxele pe mediu colectate de UE în 2019 au provenit din taxele pe energie, urmate de cele pe transport (18,9%) în timp ce ponderea taxelor pe poluare şi resurse este în continuare foarte mică în UE (3,2%).
Valoarea taxelor de mediu a fost cu 113 miliarde mai mare în 2019
Datele Eurostat mai arată că în 2019 valoarea taxelor de mediu colectate în UE a fost cu aproximativ 113 miliarde de euro mai mare decât în anul 2002. În aceeaşi perioadă, însă, ponderea taxelor de mediu în veniturile din taxe şi contribuţii sociale a scăzut cu 0,7 puncte procentuale, de la 6,6% în 2002 până la 5,9% în 2019. Eurostat este organismul care se ocupă cu statistica al Comisiei Europene. Principalele sale responsabilități sunt furnizarea de informații statistice instituțiilor Uniunii Europene și promovarea armonizării metodelor statistice în statele membre și a candidaților la aderare, precum și în țările AELS. Organizațiile din diferitele țări care cooperează cu Eurostat sunt rezumate sub conceptul european.