România tocmai a primit primul din cele șapte sisteme esențiale de apărare, ce a fost achiziționat din Statele Unite. Pentru suma de aproximativ 4 miliarde de euro, România se alătură astfel celorlalte șapte țări NATO care beneficiază de această tehnologie.
România a recepționat astăzi primul sistem de rachete sol-aer „Patriot”, cumpărat din Statele Unite. În următorii 6 ani, România va cumpăra încă șase astfel de sisteme de apărare antiaeriană, pentru suma de aproape 4 miliarde de euro.
Ceremonia de recepție a sistemului de rachete sol-aer Patriot a avut loc, astăzi, 17 septembrie, în Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană în prezența prim-ministrului Ludovic Orban, a ministrului apărării naționale, Nicolae Ciucă, a ambasadorului Statelor Unite ale Americii la București, Adrian Zuckerman, și a numeroși invitați.
Armata Română devine astfel cea de-a 17-a ţară care va avea în dotare o astfel de capabilitate şi cea de-a şaptea din rândul ţărilor membre NATO, fiind vorba despre „un echipament esenţial, în forma cea mai modernă aflată în fabricaţie, un sistem defensiv testat în luptă, perfecţionat în timp”.
Mai exact, contractul este în valoare de 3,9 miliarde de dolari și prevede că România va cumpăra în total șapte astfel de baterii şi 450 de rachete, iar partea americană se obliga să asigure mentenanţa sistemului şi instruirea personalului.
Lt. Mihai Corneliu, şeful Centrului de Comandă al Focului: „Având în vedere că suntem la graniţe, este foarte important pentru securitatea întregii alianţe. Este cel mai bun sistem, este foarte bun din punct de vedere al însoţirii țintelor şi nimicirii acestora, probabilitatea de nimicire este foarte ridicată”.
Avantajele sistemului Patriot
Superioritatea sistemului de rachete Patriot se datorează în primul rând radarului care poate detecta şi urmări simultan 100 de ţinte aflate la o distanţă de aproximativ 100 de kilometri. Alarma este transmisă instant în centrul de control şi către cele patru lansatoare. Sistemul poate să ochească şi să tragă automat sau comanda să fie dată manual de operator. După ce a calculat punctul de interceptare, sistemul trimite două rachete ghidate să distrugă o rachetă balistică sau o aeronavă ostilă. Mai mult, rachetele Patriot îşi pot corecta traiectoria, aşa că militarii pot corecta lovitura de la sol, astfel încât ţinta să fie fără scăpare.
Premierul Ludovic Orban, prezent la ceremonie a declarat că România este un partener care îşi respectă toate angajamentele în cadrul parteneriatelor strategice.
„România a ales clar, România a ales să fie ţară membră NATO, România a ales parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii, România a ales să fie ţară membră a Uniunii Europene. Suntem un partener loial, un partener care îşi respectă toate angajamentele în cadrul acestor alianţe, acestor parteneriate. România a decis să realizeze un program de înzestrare a armatei pe o perioadă de 10 ani, care a fost adoptat şi care prevede, practic, întărirea capabilităţilor, în special defensive, ale României”, a declarat premierul.