Dacă în 2008, angajatorii din România se arătau a fi unii dintre cei mai optimişti din zona EMEA (Europa/Orientul Mijlociu/Africa) şi chiar din lume, în acest an situaţia s-a schimbat complet.
Românii care se află în căutarea unui loc de muncă în trimestrul al patrulea din acest an se vor confrunta cu un climat defavorabil în ceea ce priveşte oportunităţile oferite, potrivit unui studiu global al companiei de resurse umane Manpower privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă. Astfel, în vreme ce 14% dintre angajatori se aşteaptă să crească volumul angajărilor în trimestrul următor, 25% dintre aceştia cred că o scădere este inevitabilă. Pe de altă parte, un procent semnificativ, de 59%, anticipează că lucrurile nu se vor schimba comparativ cu trimestrul al treilea.
Pe baza acestor date, Manpower a calculat o Previziune Netă de Angajare (diferenţa dintre procentul de angajatori care anticipează o creştere a volumului total de angajări şi procentul de angajatori care prevăd o scădere a angajărilor în locaţia lor, în trimestrul următor) de -11%. Astfel, angajatorii români sunt cei mai pesimişti din zona EMEA. Asta în condiţiile în care, în trimestrul al patrulea din 2008, erau cei mai optimişti din zona Europa, Orientul Mijlociu şi Africa, cu o Previziune Netă de Angajare de +21%. Ţara noastră este acum precedată de Spania, Irlanda şi Ungaria, unde previziunile sunt ceva mai puţin sumbre, de -8%, pentru primele două, şi -4 pentru cea de-a treia.
Şi la nivel global, România rămâne tot pe ultimul loc, precedată, de asemenea, de Spania, Irlanda dar şi Japonia (-6%). În trimestrul patru din 2008, România era pe locul al şaptelea în lume.
Şi comparativ cu trimestrul al treilea din acest an, angajatorii români sunt mult mai pesimişti. În perioada amintită, Previziunea Netă de Angajare era de -7%, peste cea a Spaniei şi Irlandei. Cu toate că în întreaga lume disponibilizările şi şomajul sunt întâlnite la tot pasul, sunt ţări care au Previziuni Nete de Angajare pozitive pentru trimestrul al patrulea. Astfel, India este pe primul loc, cu +25%, urmată de India, +21, şi Columbia, +13%. În zona EMEA, Polonia şi Norvegia conduc cu +5% şi respective +3%.
Cei mai pesimişti angajatori, în Banat şi Dobrogea
În ceea ce priveşte previziunile pe regiuni, studiul Manpower arată că recesiunea a speriat cel mai tare angajatorii din Sud-Vest. Aici, Previziunea Netă de Angajare este de -24%. Aceasta este cea mai scăzută de la demararea studiului, în al doilea trimestru din 2008.
Nici în Sud-Est lucrurile nu stau mai bine. Aici, Previziunea este de -19%, fiind înregistrată cea mai mare scădere, de 41 de puncte procentuale, faţă de trimestrul patru din 2008.
Şi în Centru angajatorii raportează o activitate de angajare negativă, de -15%, urmată de regiunea Vest (-13%) şi Nord Est, cu -12%. Bucureştiul şi Ilfovul, unde este concentrată cea mai mare forţă de muncă din ţară, o duc la fel de prost. Aici Previziunea Netă de Angajare este de -11%. Cei mai optimişti angajatori sunt în Sud, unde minusul este de 3%. Regiunea de Nord Vest surprinde însă cu o Previziune Netă de Angajare pozitivă: +3%. Aici vor fi astfel disponibile cele mai multe locuri de muncă în al patrulea trimestru din acest an.
Previziuni bune de angajare în comerţ şi adiministraţia publică
În ceea ce priveşte sectoarele de activitate, în 8 din 10, angajatorii previzionează o activitate de angajare negativă în cursul celui de-al patrulea trimestru.
Cele mai slabe intenţii de angajare sunt raportate în sectorul Construcţii, cu o Previziune Netă de Angajare de -23%, urmată de Energie electrică, gaze şi apă, cu -22%, şi sectoarele Transport, depozitare şi comunicaţii, cu o previziune de -17%. Date negative sunt şi în sectoarele Agricultură, vânătoare, silvicultură şi pescuit (-12%), Finanţe, asigurări, servicii imobiliare şi servicii de afaceri (-10%), Industria prelucrătoare (-15%), Hoteluri şi restaurante (-9%) şi Industria extractivă (-9%).
Lucrurile stau mai bine în doar două sectoare. Astfel, în trimestrul patru, Previziunea Netă de Angajare va fi de 0% în Comerţ. În ceea ce priveşte Administraţia publică, lucrurile merg şi mai bine, previziunea fiind de +5%.
Comparativ cu trimestrul anterior, rezultatele studiului sunt mai bune în patru sectoare de activitate. Există creşteri cu 8 puncte procentuale în ceea ce priveşte perspectivele de angajare pentru sectoarele Energie electrică, gaze şi apă, şi cu 5 puncte procentuale în sectorul Comerţului cu ridicata şi cu amănuntul. Cu toate acestea, perspectivele au scăzut în trimestrul patru faţă de trimestrul trei în şase sectoare de activitate, îndeosebi în sectorul Construcţii, unde previziunile sunt mai mici cu 26 de puncte procentuale.
Studiul Manpower privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă se realizează trimestrial şi măsoară intenţiile angajatorilor de a creşte sau a diminua volumul angajărilor pe parcursul trimestrului următor.