România a înregistrat cel mai mare deficit de cont curent din Uniunea Europeană în trimestrul al treilea al anului 2024, ajungând la un minus de 9 miliarde de euro. Datele publicate de Eurostat arată că, în aceeași perioadă, Uniunea Europeană a avut un excedent de cont curent de 106 miliarde de euro, echivalentul a 2,4% din PIB, deși acest surplus este mai mic comparativ cu cele 136,2 miliarde de euro înregistrate în trimestrul anterior.

România a înregistrat cel mai mare deficit de cont curent

În trimestrul al treilea, 19 state membre ale Uniunii Europene au raportat excedente de cont curent, cele mai mari fiind în Germania (53,8 miliarde de euro), Țările de Jos (26,7 miliarde de euro), Irlanda (23 miliarde de euro), Spania (15,7 miliarde de euro), Danemarca (14,9 miliarde de euro), Italia (10,5 miliarde de euro) și Suedia (8,2 miliarde de euro).

Pe de altă parte, șapte state membre, inclusiv România, au înregistrat deficite, iar Cipru a fost singura țară în echilibru. După România, cele mai mari deficite au fost raportate de Polonia, cu un minus de 4,3 miliarde de euro, și Belgia, cu 1,6 miliarde de euro.

romania, bani, adoptarea monedei euro
SURSA FOTO: Dreamstime

Uniunea Europeană a avut excedente de cont curent semnificative

Uniunea Europeană a avut excedente de cont curent semnificative în relațiile comerciale cu țări precum Marea Britanie (68,7 miliarde de euro), SUA (33,2 miliarde de euro), Elveția (23,5 miliarde de euro), Canada (11,6 miliarde de euro), Hong Kong (9,7 miliarde de euro), Brazilia (8,9 miliarde de euro), Japonia (6,1 miliarde de euro), centrele financiare offshore (6,1 miliarde de euro) și Rusia (1,5 miliarde de euro).

În schimb, Uniunea Europeană a înregistrat deficite comerciale importante cu China (minus 49,1 miliarde de euro) și India (minus 0,6 miliarde de euro).

2025, dificil din punct de vedere al echilibrelor bugetare

Anul 2025 este unul dificil din punct de vedere al echilibrelor bugetare, având în vedere că anul precedent s-a încheiat cu un deficit mare. Despre acest subiect a vorbit anterior Ilie Bolojan. Acesta a subliniat că există un angajament de reducere a deficitului la 7%.

„În ceea ce priveşte deciziile legate de guvernare, suntem într-un an dificil din punct de vedere al echilibrelor bugetare, am încheiat anul cu un deficit mare. Avem un angajament de reducere a acestui deficit, într-o primă etapă, la 7%, iar acest angajament, odată respectat, va asigura credibilitate ţării noastre atât în faţa investitorilor, dar cât şi pentru a menţine echilibre în ceea ce priveşte funcţionarea statului”, a declarat el.

Liderul PNL a subliniat că urmează o perioadă dificilă, în care Guvernul va trebui să ia decizii importante referitoare la reforma cheltuielilor publice.