Într-o postare pe pagina personală de Facebook, premierul Florin Cîţu a vorbit despre ultimele date publicate de Eurostat. Șeful Executivului a confirmat faptul că în România sunt cele mai ieftine alimente din UE.

Totodată, el a subliniat faptul că această informație poate demonta „un fake news despre ‘explozia’ preţurilor”.

„Eurostat confirmă – în România sunt cele mai ieftine alimente din UE! Aşa mai omorâm un fake news despre ‘explozia’ preţurilor”, a scris premierul Florin Cîţu, miercuri, pe Facebook.

În același timp, premierul țării a mai subliniat faptul că preţul final este determinat de tranzacţia dintre producător şi consumator, ca răspuns la un comentariu la postarea sa în care i se reproşează că e „rupt de realitate”.

El a mai adăugat că foarte mulți producători români se plâng de faptul că prețurile sunt mici, pe când consumatorii se plâng că sunt prea mari.

„Producătorii români se plâng că preţurile pentru produsele lor sunt prea mici. Pe de altă parte, consumatorii spun că preţurile sunt prea mari. Preţul final este determinat de tranzacţia pe care o fac cei doi voluntar”, a afirmat Cîţu.

Eurostat confirmă nivelul prețurilor din România

De menționat este faptul că, nivelul preţurilor pentru bunurile de consum şi servicii în Uniunea Europeană a variat semnificativ anul trecut în statele membre UE, cele mai reduse preţuri fiind în România (55% din media UE), Bulgaria (56%) şi Polonia (58%), arată datele prezentate marţi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Sursa citată mai precizează că în 2020, cel mai ridicat nivel al preţurilor în Uniunea Europeană s-a înregistrat în Danemarca (141% din media UE), Irlanda şi Luxemburg (fiecare cu 136%), Suedia (130%) şi Finlanda (126%).

Tot în 2020, nivelul preţurilor pentru restaurante şi hoteluri a fost de trei ori mai ridicat în cea mai scumpă ţară faţă de cea mai ieftină. Nivelul preţurilor a variat de la 46% din media UE în Bulgaria, fiind urmată de România (53%) şi Ungaria (56%), la 154% din media UE în Danemarca, înaintea Suediei (138%) şi Finlandei (131%).

În ceea ce privește locul doi privind  diferenţa nivelului preţurilor, aici se află alcoolul şi tutunul, cel mai scăzut nivel al preţurilor fiind în Bulgaria (61%), Ungaria (69%) şi Polonia (70%), iar cel mai ridicat în Irlanda (187% din media), urmată la distanţă de Finlanda (158%), Suedia (136%) şi Franţa (133%), mai arată Eurostat.