România are cloud guvernamental. Ministrul Digitalizării: Statul la ghișee e istorie

Datorită acestui cloud guvernamental, cetățenii vor avea posibilitatea de a interacționa digital cu orice instituție din România, eliminând necesitatea cozilor lungi și a numeroaselor documente tipărite.

Dosarele cu șină, cozile interminabile și drumurile inutile vor fi de domeniul trecutului grație implementării cloudului guvernamental. Începând de anul viitor, sistemele informatice ale instituțiilor publice din România vor funcționa interconectat, asigurând compatibilitate atât între ele, cât și cu cele europene.

Cum funcționează cloud-ul guvernamental

Ministrul Digitalizării, Bogdan-Gruia Ivan, a anunțat finalizarea recepției cloudului guvernamental dedicat, un pas semnificativ în transformarea digitală a României. Acesta a subliniat că, deși proiectul a fost discutat timp de un deceniu, abia în ultimul an s-au realizat schimbările legislative necesare pentru implementarea sa. Noul sistem va conecta bazele de date ale instituțiilor publice, eliminând necesitatea statului la ghișee și marcând o tranziție către o administrație modernă, atât la nivel local, cât și central.

„Am făcut recepția cloud-ului guvernamental dedicat, cea mai importantă componentă a transformării digitale pe care o are astăzi România. De zece ani s-a vorbit despre acest proiect, în sfârșit am reușit, după ce în urmă cu an de zile am reușit să schimbăm legislația, am reușit să aducem acest proiect foarte important prin care datele românilor vor fi conectate, prin care bazele de date vor fi conectate, prin care statul la ghișee va fi lăsat într-o urmă neplăcută a istoriei. Iar tot ceea ce am vrut să facem, de la Administrația publică locală la cea centrală, are ca și fundament acest cloud guvernamental”, a spus ministrul Digitalizării Bogdan-Gruia Ivan.

Conform informațiilor furnizate de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, șapte din zece români își petrec o zi din concediul anual stând la cozi la ghișeele instituțiilor statului, iar opt dintre aceștia nu reușesc să rezolve problema din prima încercare.

Prin implementarea cloudului guvernamental, se economisește timp prețios pentru cetățeni și se generează economii substanțiale de sute de milioane de lei pentru bugetul de stat, întrucât instituțiile publice nu vor mai trebui să investească în gestionarea diverselor soluții digitale.

Cloud guvernamental de 100.000 de euro

Situat în localitatea Cristian, județul Brașov, centrul de date al STS găzduiește deja echipamentele necesare pentru operaționalizarea componentei dedicate a cloudului guvernamental al României. Siguranța cibernetică reprezintă o prioritate majoră. Acesta este unul dintre cele mai noi, sigure și performante centre de date din România, având certificări internaționale, fiind proiectat și construit conform celor mai avansate standarde operaționale și tehnice din domeniu.

„Folosește ultima tehnologie pe care o avem azi la nivel mondial. Timp de șapte ani de-acum se va updata, va avea soluții de securitate cibernetică, pentru ca datele românilor să vorbească între ele, să fie accesbile pentru oricine, oriunde, oricând”, a precizat ministrul Digitalizării Bogdan-Gruia Ivan.

Centrul de date al STS din Cristian dispune de infrastructură avansată de alimentare electrică și răcire, garantând o disponibilitate maximă și condiții optime pentru funcționarea echipamentelor de procesare, stocare, comunicații și securitate cibernetică. În plus, sunt implementate soluții moderne care optimizează consumul de energie și contribuie la protecția mediului. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 100 de milioane de euro.