Roxana Mînzatu, comisar european şi vicepreşedinte executiv în Comisia Europeană. Mihai Tudose, despre modul în care România e văzut acum în UE

Roxana Mînzatu, comisar european. Europarlamentarul Mihai Tudose, care este și vicepreședinte al Comisiei de Securitate și Apărare din Parlamentul European, a discutat în emisiunea BeEU de la Antena 3 CNN despre importanța portofoliului Competențe și Educație, Locuri de muncă și drepturi sociale, demografie, atribuit Roxanei Mînzatu, vicepreședinte al Comisiei Europene.

El a subliniat că aspectele legate de salariul minim european și piața muncii sunt esențiale pentru România și că țara trebuie să facă progrese rapide în domeniul protecției sociale și pieței muncii, care influențează întregul mecanism economic.

Tudose a adăugat că România are un partener de discuție important în Comisia Europeană, care poate fi un avocat al intereselor și specificului național.

De asemenea, Mihai Tudose a subliniat că România este recunoscută ca o țară stabilă, având o relevanță strategică majoră în contextul actual, în care estul Europei devine din ce în ce mai interesant pentru Europa și NATO.

„Începând cu prima atribuție din portofoliu, cel pentru Muncă, începând de la salariul minim european tot ce înseamnă piaţa muncii este foarte important. Noi avem pași mari de făcut şi trebuie şi trebuie să-i facem repede în ceea ce privește protecţia socială şi piaţa muncii care este cea care influențează până la urmă tot mecanismul economic.

Este foarte important pentru România. De asemenea, partea de competenţe, de creştere a calității muncii pentru competivitate este foarte importantă şi ea.

Avem un vicepreședinte executiv în Comisie (Roxana Mînzatu – n.red.) care poate influența sau de care se ţine cont în celelalte decizii. Avem un partener de discuție România, în cadrul Comisiei care poate să fi un avocat foarte bun al intereselor şi specificului României.

Suntem mai puternici, suntem recunoscuți ca o ţară stabilă, am demonstrat asta, care nu o ia razna faţă de interesele Europei, faţă de stabilitate, mai ales acum când estul este cea mai „interesantă” parte a Europei, avem o relevanță strategică, pe care nici nu avem voie să o ignorăm, trebuie să o jucăm, dar şi toată Europa şi NATO şi această parte a lumii care este cu ochii pe noi pentru că suntem un jucător important”, a precizat Mihai Tudose la Antena 3.

Noul comisar european din partea României, despre beneficiile aduse de acest portofoliu

Roxana Mînzatu
Roxana Mînzatu / SURSA FOTO: Facebook

Roxana Mînzatu, într-un interviu acordat aceluiaşi post TV, a detaliat beneficiile portofoliului său din cadrul Comisiei Europene. Ea a explicat că România va avea acces la fonduri europene masive, care vor fi esențiale pentru sprijinul social, combaterea sărăciei energetice și dezvoltarea competențelor, menționând o alocare de 143 de miliarde de euro din Fondul Social European.

Printre programele finanțate din acest fond se numără voucherele Sprijin pentru România, cardurile de energie și inițiativele educaționale precum Erasmus.

Mînzatu a mai evidențiat că portofoliul său include și alte inițiative importante pentru drepturile sociale, precum transpunerea directivei privind salariul minim adecvat și fondul social pentru climă, care va sprijini combaterea sărăciei energetice începând din 2026. Ea a subliniat că competitivitatea Uniunii Europene se bazează pe investițiile în oameni și pe protejarea nivelului de trai al cetățenilor europeni.

„Legiferarea este importantă în acest portofoliu. Avem exemplul pe care Nicolas Schmit deja l-a adus în fața românilor, directiva privind salariul minim adecvat. România a transpus salariul minim adecvat, este o inițiativă venită din acest portofoliu.

Noi vom continua să lucrăm în această direcție. Tot ceea ce înseamnă drepturi sociale, inclusiv ne vom uita la ceea ce înseamnă pensiile pe care europenii trebuie să le primească.

Iar, în condiții de mobilitate, sunt termene legiferate de acest portofoliu și partea de competență, foarte important că a venit din acest portofoliu, pentru că avem deficit pe piața forței de muncă, ne uităm către noi industrii, dar cu cine lucrăm? Cu oameni.

Este deci foarte important să reținem că tot ceea ce Ursula von der Leyen a prezentat, competitivitatea Uniunii Europene relansată se bazează 100% pe oameni, pe investiții în oameni și pe protejarea nivelului de trai al tuturor cetățenilor europeni”, a spus Roxana Mînzatu.