România are costuri uriașe din cauza pandemiei. Mugur Isărescu: A fost finanțată și acum avem inflație
România are costuri uriașe din cauza pandemiei de coronavirus, spune guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, în cadrul unui simpozion de istorie și civilizație bancară cu numele ”Cristian Popişteanu”. Acesta a mai adăugat că efectele pandemiei de coronavirus sunt măsurate la adevăratul lor nivel de abia acum.
„Suntem în primul rând după o pandemie de doi ani de Covid care a afectat întreaga planetă. Ne-a îndepărtat într-un fel, ne-a izolat unii de alţii, a provocat efecte pe care abia acum la măsurăm la adevărata lor valoare, efecte în lanţ, pe lanţurile de aprovizionare, şi a făcut să avem nu numai pierderi importante de vieţi omeneşti, dar şi o presiune fără precedent asupra instituţiilor sanitare, personalului medical, dar şi asupra economiei, în general, şi instituţiilor financiare. Avem, acum constatăm şi noi în România, dar uitaţi că nu e numai în România, costuri enorme de pe urma acestei pandemii pe care am finanţat-o, unii spun că exagerat, nu ştiu cât de exagerat, istoria ne va spune, cândva peste 20 de ani alţi istorici vor discuta asta. A fost finanţată depăşirea acestor momente prin emisiune monetară peste tot în lume, acesta este adevărul, şi avem acum inflaţie. Avem şi sechele dramatice. Apoi a venit la frontierele noastre, de peste 100 de zile, o agresiune militară neprovocată a Federaţiei Ruse asupra unui stat independent provocând morţi, răniţi, refugiaţi, distrugeri materiale şi criza economică”, a spus Mugur Isărescu.
Efectele războiului s-au suprapus peste încercarea de a trece la economia verde
Mugur Isărescu a mai precizat că războiul din Ucraina s-a suprapus cu încercarea țărilor de a trece la o economie verde, în încercarea de a renunța la combustibilii fosili.
„Peste această criză energetică avem această agresiune militară. Practic un război şi hai să o spunem, un război fratricid. E cel mai dureros, practic aproape de războiul civil, şi Rusia a mai trecut prin asemenea momente dramatice. Avem morţi, răniţi, refugiaţi, distrugeri materiale şi criză economică. Încercăm să facem faţă şi noi în România la noua situaţie. România şi-a deschis graniţele pentru peste un milion de cetăţeni ucraineni care au fugit şi fug de ororile războiului, oferindu-le cazare, masă, şcolarizare, într-un cuvânt omenie pentru cei aflaţi la necaz. Este adevărat că numai vreo 10% dintre ei au rămas în România. Totuşi şi tranzitul acesta a însemnat costuri pe care începem să le cântărim acum”, a spus Mugur Isărescu.
Guvernatorul BNR a mai spus că exodul ucrainean din această perioadă seamănă cu cu marele refugiu polonez din septembrie 1939. La vremea respectivă, aproximativ 100.000 de polonezi, împreună cu președintele Poloniei de la acea vreme, și-au găsit refugiul în România.
El a mai precizat că a trăit la Drăgăşani cu aproximativ 20 de familii de polonezi refugiaţi.