România are datorii uriașe în urma tratamentelor în străinătate. Cristian Bușoi: Nu s-au mai alocat banii necesari

medici

SURSA FOTO: Dreamstime

Vești proaste pentru pacienții români care au nevoie de tratamente în străinătate. Din cauza datoriilor acumulate de statul român aceștia ar putea să nu mai beneficieze de ele.

Probleme pentru pacienții români care au nevoie de tratamente în străinătate

Pacienții din România care au nevoie de tratamente în străinătate ar putea să nu mai fie primiți în spitalele din anumite țări din Uniunea Europeană din cauza datoriilor neplătite de statul român. Aceste datorii, acumulate în special în ultimii ani, au ajuns la peste 340 de milioane de euro, unele datând încă din 2015.

Cele mai mari datorii ale României pentru tratamentele medicale sunt către Germania, cu peste 130 de milioane de euro, urmată de Spania (aproape 50 de milioane de euro), Italia (43 de milioane de euro) și Franța (aproape 39 de milioane de euro).

Aceste cifre au fost făcute publice de șefa Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Valeria Herdea, care a subliniat că partenerii străini solicită achitarea datoriilor măcar în mod eșalonat.

Datoriile restante ale statului român pun în pericol accesul pacienților români la servicii medicale în străinătate.

Alocările bugetare au fost insuficiente în ultimii ani

Conform regulamentelor europene, cetățenii români pot beneficia de tratamente în caz de urgență în orice țară din UE pe baza cardului european de asigurări de sănătate sau a formularului E 112, atunci când aceste servicii nu sunt disponibile în România. Cu toate acestea, neplata datoriilor ar putea duce la restricționarea acestui acces.

În ultimii cinci ani, alocările bugetare pentru serviciile medicale externe au fost insuficiente, din cauza constrângerilor bugetare și a creșterilor interne ale costurilor.

Europarlamentarul Cristian Bușoi a subliniat importanța realizării unei eșalonări a plăților pentru a rezolva această problemă și a asigura accesul continuu la tratamente în străinătate.

„În ultimii cinci ani, din motive de constrângeri bugetare și din cauza creșterilor interne probabil nu s-au mai alocat banii necesari. E nevoie să facem măcar o eșalonare și să rezolvăm problema”, a spus la Antena 3 CNN, Cristian Bușoi europarlamentar PNL în Comisia de Sănătate din cadrul Parlamentului European.

Statul român va plăti datoriile

Senatorul PSD, Bogdan Matei, a dat asigurări că statul român își va plăti datoriile către statele partenere. El a menționat că Guvernul României a alocat resurse financiare importante către CNAS în trecut și va continua să facă acest lucru, inclusiv la următoarea rectificare bugetară, pentru a menține accesul la tratamentele medicale externe.

„Singura soluție este de a plăti ratele pe care noi le avem către statele partenere și cu siguranță că acest lucru se va întâmpla. Ca de fiecare dată, Guvernul României a alocat resurse financiare importante către Casa Națională de Asigurări de Sănătate și acest lucru se va întâmpla și acum inclusiv la următoare rectificare astfel încât să beneficiem în continuare de același tratament cu statele noastre partenere”, a precizat acesta pentru sursa citată.