Traian Băsescu: România are de restabilit niște echilibre fragile

Președintele Traian Băsescu susține de la ora 19.00 o declarație de presă în care prezintă bilanțul consultărilor desfășurate azi la Palatul Cotroceni cu partidele politice parlamentare.

Iată declarațiile șefului statului:

  • Obiectivul meu a fost să încerc compromisul în raporturile dintre alianța de guvernare și opoziție. din păcate opoziția avenit la aceste discuții într-o cheie pur electorală.
  • România are de restabilit niște echilibre fragile
  • am crezut că pot ajunge la un compromis cu opoziția pentru că și ei propuneau reducerea la 300 de parlamentari și reorganizare pe opt regiuni
    din păcate la aceste propuneri ale mele s-a venit cu soluții politicaniste, fără valoare politică, care definesc superficialitatea și lipsa de maturiate a celor doi lideri.
  • după marele comitet de criză pe care l-au propus au venit cu propunerea unui guvern de tehnocrați și alegeri anticipate. Vreau să vă spun de ce m-am relaxat când domnul Ponta mi-a citit toate trăsnăile astea. Mecanismul de generare a alegerilor anticipate înseamnă cel puțin trei patru luni de guvern interimar. Dacă o țară în jurul căreia se întâmplă atâtea lucruri neplăcute din punct de vedere financiar poate sta cu guvern interimar 3-4 luni, asta numai niște oameni iresponsabili și imaturi pot gândi.
  • Dacă eram numai eu, dar mai er o coaliție. Mecanismul pentru anticipate era următorul: demisia actualui guvern, instalare a unui guvern de tehnocrați și alegeri anticipate. Dar după instalare, a doua zi, acest guvern trebuia săd emisioneze, apoi instalam un al doilea guvern de tehnocrați care să demisioneze și el a doua zi. Apoi trebuia să stăm 60 de zile până la dizolvarea parlamentului ca să ajungem la anticipate.Voi trimite până la sfârșitul sesiunii Camerei Deputaților proiectul de revizuire a Constituției.
  • Câteva comentarii despre decizia Curții Constituționale. Caracterul ilicit al averii. Averea trebuie protejată, dar nu avem dreptul să fie protejată hoția. Constituția va da garanții celor care au dobândit legal averile. Nu am făcut întâmplător această propunere. Am avuty la bază decizia cadru a Comisie Europene. E o decizie obligatorie pentru toate țările.
  • Nu voi revizui textul proiectului propus și voi insista ca parlamentul să ia în considerație textul așa cum l-am propus.
  • Permite confiscarea extinsă a averilor ilegale, adică și pentru cei care, aflați în anchetă, își mută averile pe numele rudelor.
  • DESPRE DESFIINȚAREA IMUNITATĂȚII. Imunitatea nu e un drept fundamental nicăieri în lume, nicăieri în lumea civilizată, nicăieri în constituția României. Poziția din comunicatul CCR este contrară a ceea ce s-a făcut la reviuiriea din 2003 când s-a restrâns imunitatea. Atunci nu era imunitatea drept fundamental, acum e? Voi menține și această propunere în proiectul pe care îl voi transmite parlamentului.
  • Nu e nevoie să dăm o garanție și hoților. Interesul public este ca statul să ia înapoi banii furați și să-i pună în folosul public.
  • Mi se pare jenant …am avut mari speranțe în legătură cu noul CSM. Eliminarea prezumției caracterului licit al averii vine de la CSM. Se pare că noul CSM s-a îmbolnăviot repede de racilele vechiului CSM.
  • În rest mă bucur că au fost acceptate celealte propuneri legate de funcționare guvernului, de extinderea reținerii de la 24 de ore la 48 de ore.
  • Pe fond, CCR a avut o abordare construcțivă în sensul fluidizării relațiilro dintre instituțiile statului.
  • În discursul din parlament voi preciza că va trebui să găsim o formulă să inserăm în Constituție și textul că primul furnizor al bunăstării cetățeanului este munca.
  • Mulțumesc CCR pentru nivelul înalt de cooperare și înțelegere în privința propunerilor. Nu sunt constituționalist, dar am lucrat cu o echipă.
  • Cred că va fi o constituție mai clară. Consider princiipilie actualei Constituției ca fiind bune, sănătoase dar are nevoie de clarificări
    REOGANIZAREA. Există suportul a două formațiuni politice. PDL și UNPR susțin proiectul pe opt regiuni așa cum l-am propus. UDMR și minoritățile au o altă variantă. Luni vom avea un punct de vedere ferm al UDMR și minorități dacă putem merge într-un proces accelerat cu reorganizarea administartivă. Până la sfârșitul anului să putem reorganiza și deconcentratele, să reducem personalul.
  • Într-o primă analiză, anual s-ar obține o economie de 100 de milioane de euro, reduceri cu salarii și cheltuieli materiale aferente funcționării acestor instituții.