Romania are doar zece firme de stat interesante

Analistii externi spun ca din punctul de vedere al investitorilor strategici, numarul companiilor romanesti care se pot dovedi o afacere profitabila nu este mai mare de zece. Si ca cel mult cinci dintre acestea isi pot gasi actionari noi anul acesta. Asta in situatia in care statul roman, cu ajutorul Bancii Mondiale, pregateste privatizarea a 63 de companii. "Romania trebuie sa vina cu ceva nou, cu lucruri care sa le reaminteasca investitorilor strani ca nu a iesit din jocul atragerii de afaceri

Analistii externi spun ca din punctul de vedere al investitorilor strategici, numarul companiilor romanesti care se pot dovedi o afacere profitabila nu este mai mare de zece. Si ca cel mult cinci dintre acestea isi pot gasi actionari noi anul acesta. Asta in situatia in care statul roman, cu ajutorul Bancii Mondiale, pregateste privatizarea a 63 de companii.
„Romania trebuie sa vina cu ceva nou, cu lucruri care sa le reaminteasca investitorilor strani ca nu a iesit din jocul atragerii de afaceri profitabile. Companiile occidentale nu mai vor sa riste in tari cu un sistem bancar fragil si unul legislativ cu modificari continue”, este mesajul pe care il transmit analistii agentiilor de rating si ai companiilor de consultanta occidentale.
Moritz Schularick, analist la grupul german Deutsche Bank, spune ca in privinta investitiilor strategice statul roman mai are o singura solutie: trebuie sa gandeasca pe termen scurt.
„A sosit timpul privatizarilor pe un dolar. Romania trebuie sa inteleaga acest lucru. Ideea cu frumoasa care isi asteapta cat mai multi petitori ca sa aiba de unde sa aleaga este de mult erodata. Asa ceva nu mai exista. In acest moment este vorba de a privatiza sau a nu privatiza”, spune David Riley, analist la agentia de rating FITCH IBCA.
Efectul politicii de privatizare prin intermediul consortiilor financiare internationale, dupa programe convenite cu Banca Mondiala, ar trebui sa se vada la sfarsitul anului, atunci cand bancile de investitii vor spune daca exista sau nu investitori pentru cele 63 de intreprinderi din programul PSAL, cele mai importante societati ramase nevandute din portofoliul FPS.
Reusita acestui hei-rup al privatizarii prin corporatii straine va imprima trendul viitor al economiei romanesti: ori se va tot incerca, sisific, vanzarea mastodontilor, pana cand acestia se vor stinge de moarte naturala, ori vor fi plasati unor investitori care sa-i scoata din amortire.
Firmele romanesti nu exista pe piata externa de capital
„Agentii de privatizare nu sunt vrajitori. Ei vor avea succes in functie si de disponibilitatea autoritatilor de a accepta conditiile de plata si de pret cerute de investitori. In principiu, orice se poate vinde, depinde doar de cat esti dispus sa ajungi la un compromis”, spune Konrad Reuss, de la agentia americana de rating Standard &Poor’s. Ceea ce este valabil daca exista cumparatori.
„Cred ca cel mai important compromis se refera la eliminarea clauzei privitoare la mentinerea obiectului activitatii dupa privatizare. Un investitor serios nu-si permite sa fabrice in continuare covrigi daca nu mai exista cerere pe piata”, spune analistul britanic Mervyn King.
Aceste clauze contractule nu aduc nimic nou in viata unei intreprinderi. Din pacate, experienta ultimilor ani a demonstrat existenta unor nenumarate cazuri de privatizari haotice, cu investitori care cumparau intreprinderile cu scopul de a le revinde ulterior sau pentru a subinchiria activele.
„Aici cred ca intervine capacitatea statului roman de a discerne raul de bine. O companie occidentala serioasa nu-si permite sa joace alba-neagra cu o intreprindere in care investeste”, spune analistul David Levey, de la agentia de rating Moody’s.
Pe de alta parte, in opinia analistilor occidentali, companiile romanesti sufera si de pe urma intarzierii cu care sunt cotate pe piata de capital.
Astfel, cu exceptia bancii Turco-Romane, nici o companie sau banca romaneasca nu este cotata la bursele occidentale si nici nu a lansat certificate globale de depozit (GDR).
„Am primit, saptamana trecuta, mai multe informatii de la o companie canadiana, Gabriel Resources, care ma indemna sa-i cumpar actiunile pentru ca a descoperit nu stiu ce cantitate de aur in Romania. Raspunsul meu a fost: si ce daca ? Ce, au secat minele de aur din Africa de Sud ?”, povesteste brokerul Davey Stuart, de la Merrill Lynch.
Pana la privatizare, analistii mai spun ca Romania trebuie sa profite si de sansa care i se ofera, in sensul atragerii de investitori care sa realizeze capacitati noi de productie. Domeniile cele mai des intalnite sunt telecomunicatiile, electronica, indsutria alimentara sau industria usoara, in general.
Si totusi, analistii spun ca, in functie de evolutia economiei din urmatorii doi ani, Romania ar putea recupera rapid increderea investitorilor de pe pietele de capital. „Privatizarea bancilor si a marilor intreprinderi va fi un lucru suficient de convingator”.    

ALRO Slatina
In opinia analistilor de la agentiile de rating si al companiilor de consultanta, Alro Slatina este un fel de bijuterie a coroanei pentru economia romaneasca. Ei cred ca o eventuala privatizare a acestei companii ar trebui sa se faca cu un investitor strategic puternic. Analistii occidentali mai spun ca o eventuala cotare a actiunilor Alro pe pietele internationale este foarte indicata, mai ales in contextul in care Alro recurge foarte des la imprumuturi de la banci straine.

SNP Petrom
„Ramane cea mai puternica societate din Romania. Faptul ca statul a esuat in atragegerea unui investitor strain puternic a tinut doar de conditiile pietei de anul trecut si de faptul ca asupra Romaniei plana posibilitatea intrarii in incapacitate de plata”, spune analistul Mervyn King. Analistii sunt de parere ca intentia Petrom de a lansa o emisiune de obligatiuni fara garantii guvernamentale se va finaliza cu succes si ca SNP va reusi
sa-si coteze actiunile pe piata externa.

Oltchim Ramnicu-Valcea
Combinatul chimic de la Ramnicu-Valcea ramane in atentia investitorilor straini, chiar daca de curand a fost anuntata privatizarea lui cu un investitor canadian. Analistii agentiilor de rating cred insa ca Oltchim va intampina dificultati la plata imprumuturilor contractate de la bancile straine. „Gradul de indatorare a Oltchim este destul de mare si ramane de vazut in ce masura noul actionar va reusi sa plateasca dobanzile si ratele de capital”.

Electroputere Craiova
Producatorul roman de locomotive si alte echipamente feroviare se afla in atentia mai multor investitori strategici. Analistii sunt de parere ca cel mai posibil investitor la compania de la Craiova este grupul american General Electric (GE). „GE are nevoie de o astfel de investitie pentru a se mentine in competitia din Europa Centrala si de Est”, spun analistii.

Sidex Galati
„Lucrurile sunt foarte complicate. Anuntul de privatizare a combinatului a fost unul pripit”, spun analistii. Ei considera ca statul roman ar fi trebuit mai intai sa rezolve problema celor peste 100 de companii care depind de Sidex si a datoriilor incalcite care exista in acest cerc vicios. „Sfatul cel mai bun este ca privatizarea sa fie grabita si sa se treaca la stergerea totala a datoriilor pe care Sidex si ceilalti partneri le au catre stat”.

Societatile care pot face fata concurentei externe*

1. Alprom
2. Ana Imep Pitesti
3. Antibiotice Iasi
4. Arctic Gaiesti
5. Automobile Dacia Pitesti
6. Banca Transilvania
7. Casial Deva
8. Ciprom Ploiesti
9. Compa Sibiu
10. Elcond Zalau
11. Electromagnetica
12. Petrotel
13. Stirom Bucuresti
14. Turbomecanica Bucuresti
15. Terapia

*Reprezentantii fondurilor de investitii cu capital de risc au indicat aceste companii sau banci ca fiind destinatiile unde se pot realiza investitii de pe urma carora sa se realizeze profit. Actiunile celor 15 companii sunt tranzactionate pe piata de capital.
Sursa: Fondurile de InvestiTii

Ratingurile primite de companiile romanesti

    Standard&Poor’s    Moody’s    Fitch IBCA    Analysys*    
1. Alro Slatina    9**    9    9t8
2. SNP Petromt7t8t8t7
3. Oltchim Ramnicu Valceat7t–t7t6
4. Electroputere Craiovat5t–t4t3r
5. Sidex Galatit4t3t5t3tr
r
*Analistii au avut de ales dintr-o lista de 15 companii romanesti care au fost sau vor fi scoase la privatizare de statul roman. In general, ei au recunoscut doar 6-7 companii, dar au acceptat sa acorde anumite calificative pentru 4 sau 5 dintre ele. r
Criteriile de performanta se refera la datoriile companiilor, cifra de afaceri si contractele de export.r
Cea mai recunoscuta companie a fost Alro Slatina, iar cea mai putin cunoscuta a fost Antibiotice Iasi. r
** La cererea revistei Capital, calificativul minim a fost 3, iar cel maxim, 10.r
Sursa: analistii externir