Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a afirmat, joi, că România nu va cere ajutorul Fondul Monetar Internaţional (FMI), precizând că ţara noastră are la dispoziţie mulţi bani din partea Uniunii Europene şi nu trebuie decât să îi cheltuie.
Adrian Câciu: România are foarte mulți bani de la UE
Ministrul Finanțelor a fost întrebat, joi, la finalul şedinţei de Guvern, dacă România ar putea cere ajutorul FMI şi în ce condiţii s-ar putea face acest lucru.
„Nu este cazul să cerem ajutorul FMI. FMI acordă asistenţă tehnică şi pe sistemul fiscal, reforma fiscală, a fost şi vizita FMI pentru ceea ce înseamnă evaluarea pe articolul 4, ştiţi că suntem în fiecare an evaluaţi. Nu este cazul.
Nu este cazul deşi toate instituţiile financiare au spus dacă cineva are nevoie, noi suntem la dispoziţie, cum şi Banca Mondială anunţă un pachet foarte mare de sprijin pentru statele care sunt în dificultate, Fondul Monetar la fel, nu este cazul.
România, deocamdată, are foarte mulţi bani la dispoziţie din partea Uniunii Europene şi nu are decât să-i cheltuie. Atât trebuie să facă, să găsească soluţia să absoarbă fondurile europene. Sunt banii care sunt din exerciţiul financiar în derulare care pot să ţină România pe următorii doi ani fără probleme”, a transmis ministrul Finanţelor.
FMI, și-a revizuit în scădere creșterea economică a României
Menționăm că, FMI şi-a revizuit semnificativ estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 4,8% cât estima în toamnă până la 2,2%, arată cel mai nou raport „World Economic Outlook”, publicat marţi de instituţia financiară internaţională.
Conform noilor prognoze ale FMI, economia românească va încetini de la un avans de 5,9% în 2021, până la 2,2% în 2022, pentru ca anul viitor să accelereze până la 3,4%.
Pentru România, noile cifre revizuite ale FMI sunt uşor mai optimiste decât prognoza Băncii Mondiale, care la începutul lunii aprilie estima că economia va înregistra un avans modest, de 1,9%, în acest an, iar riscurile rezultate de pe urma crizei din Ucraina sunt ridicate.
De asemenea, Comisia Europeană estima în previziunile publicate pe 10 februarie 2022 că economia României va încetini până la 4,2% în acest an, pentru ca în 2023 să accelereze uşor la 4,5%.