'În prezent, există în România circa 800.000 de hectare de teren nelucrat. Agricultura României poate asigura, în condiţiile unui an agricol bun, materie primă atât pentru consum şi comercializare, cât şi pentru producerea de energie electrică, termică şi biocarburanţi. Potenţialul de biomasă al României se completează prin cultivarea plantelor energetice, cum ar fi salcia energetică. Tot acest potenţial de biomasă va fi sursă şi pentru biocarburanţi. Perioada următoare este una decisivă atât sub aspectul agro-energiei, cât şi sub cel agroalimentar, în contextul schimbărilor climatice', a afirmat Preda, în evenimentul Govnet Conferences 'Biomasa, Biogaz & Cogenerare România 2014'.
Potrivit datelor MADR, România are 13,298 milioane de hectare teren agricol, din care aproape 9 milioane hectare este suprafaţă arabilă. Circa 8% din suprafaţa arabilă a României este utilizată de cetăţeni străini, care au cumpărat în conformitate cu prevederile legale sau au concesionat suprafeţele de teren cu cele două condiţionări care se regăsesc în Codul Civil.
La jumătatea anului trecut, Roxana Clodniţchi, consultant marketing la Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană, menţiona că potenţialul anual de producţie din biomasă în România este de 88.000 GWh.
În prezent, capacitatea instalată în centrale bazate pe biomasă se ridică, în România, la 70 MW, cu aproape 150% mai mare decât în anul anterior, conform datelor prezentate, joi, de Zoltan Nagy, membru în Comitetul de Reglementare din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Totodată, din datele Transelectrica reiese faptul că proiectele de producere a energiei din surse regenerabile au ajuns la o capacitate totală de 4.728 de MW la finele lunii martie, cu 146 de MW în plus faţă de sfârşitul lunii februarie.
Pe de altă parte, cifrele Eurostat arată că România ocupa, în 2012, locul opt între statele membre ale Uniunii Europene /UE/ după ponderea energiei obţinute din surse regenerabile în consumul final brut.
România şi-a asumat ca 24% din consumul de electricitate din anul 2020 să provină din surse regenerabile, însă Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a anunţat că această ţintă a fost deja atinsă, la 1 ianuarie 2014.
Estonia a fost în 2011 primul stat membru al UE care şi-a îndeplinit obiectivele pentru anul 2020, fiind urmată în 2012 de Bulgaria, Estonia şi Suedia.
Govnet Conferences continuă seria evenimentelor dedicate industriilor cu potenţial de dezvoltare şi impact economic, prin organizarea, joi, la Bucureşti, a conferinţei 'Biomasa, Biogaz & Cogenerare România 2014'.
Potrivit organizatorilor, evenimentul este primul de acest fel consacrat energiei produse din biomasă sau în centrale de cogenerare.AGERPRES