După un an în care afacerile au stagnat la 200 de milioane de euro (considerat nu prea bun, deși nu s-a finalizat cu pierdere), Siemens se pregătește pentru un 2011 în care afacerile vor crește cu minimum 10%, având planuri de dezvoltare pentru toate cele trei divizii ale companiei: industrie, energie și sectorul medical. Iar unul din obiectivele pe care Joachim Wiesner, chief financial officer, le-a setat pentru anul acesta este să contribuie la creșterea absorbției fondurilor europene. Concret, managerul își propune să ajute companiile și municipalitățile să obțină cofinanțarea necesară obținerii acestor fonduri chiar de la grup.
„Siemens a înființat acum câteva luni o bancă proprie, al cărei scop este finanțarea unor proiecte la nivel mondial“, explică Wiesner. „Acum suntem în discuții, într-o fază incipientă, urmărind a folosi serviciile acestei bănci pentru cofinanțarea necesară proiectelor realizate cu fonduri europene, de către instituții publice sau private“, adaugă el. O excepție este Ministerul Transporturilor, care a inițiat mai multe proiecte de infrastructură ce urmează să fie finanțate cu bani europeni. Dacă acestea se concretizează, ponderea banilor publici în cifra de afaceri a diviziei de industrie a Siemens ar putea crește considerabil peste cota de 30%, cât este în prezent.
Ideea susținerii proiectelor realizate cu fonduri europene vine la un an după ce firma a inițiat un program adresat tot celor care întâmpină dificultăți în a obține finanțarea necesară proiectelor. „Până la un anumit procentaj din valoarea proiectului, suntem pregătiți să acordăm­ clienților ajutorul necesar obținerii finanțării, atunci când investitorii nu au garanții suficiente“, spune managerul.
„Suntem mai flexibili decât eram în trecut la acest capitol, din cauza crizei economice“, spune el. Acest serviciu a demarat în România, însă treptat a fost extins și în alte țări din regiune.
Aceste proiecte nu se adresează unui sector anume, dar cum finanțarea este una dintre principalele probleme cu care se confruntă sectorul medical, ar putea fi de un real folos, în special firmelor din acest domeniu. „Piața serviciilor medicale s-a schimbat mult în ultimii cinci-șase ani. Atunci, sectorul public era principalul motor al pieței, dar acum investițiile private reprezintă 70% – 80% din piață“, spune Wiesner. Cu toate acestea, sectorul public nu poate fi neglijat. Așa că, strict din punctul de vedere al afacerii, managerul crede că reforma sistemului spitalicesc ar putea reprezenta o oportunitate pentru mediul privat.
„Atunci când închizi spitale trebuie să te asiguri că menții la același nivel acoperirea serviciilor de sănătate, așa că trebuie să investești în unitățile care rămân“, explică el.
Competiție pentru investiții în producție
În ceea ce privește energia, Siemens are deja în derulare primul său contract cu dezvoltatorul unui parc eolian. Compania va furniza Enel turbinele pentru un parc eolian ce va fi construit în țară, dar nu în Dobrogea. Și este doar primul din ceea ce se dorește a fi o implicare de lungă durată în industria locală. „Este o mare cerere de turbine la nivel mondial, motiv pentru care nu putem lucra la toate proiectele la care ne dorim, deoarece ar însemna să livrăm peste câțiva ani. Din fericire pentru grup, România este o țară focus, una dintre cele care au prioritate”, explică managerul. Altfel spus, dezvoltatorii stau, literalmente, la coadă pentru a-și primi turbinele, iar România intră în față.
În ceea ce privește investițiile în propriile facilități de producție deținute în România, Siemens are, de asemenea, planuri de dezvoltare. Mai exact, se dorește extinderea fabricii de la Sibiu, care produce componente electrice.
„Decizia va fi luată până la sfârșitul lunii septembrie. Discuțiile au început anul trecut și, ca de fiecare dată în cazul companiilor multinaționale, este și o competiție între țări. Avem avantajul că fabrica din Sibiu este cunoscută, piața muncii este atractivă și, în comparație cu alte țări din regiune, merită să investești aici“, spune Wiesner. Investiția ar crea încă 100 – 200 de locuri de muncă. În acest caz, țara noastră concurează cu unitățile deținute de grup în Ungaria și Bulgaria.