De la începutul lunii mai şi până la jumătatea lunii iunie 2011, angajatorii au înregistrat la inspectoratele teritoriale de muncă aproape 500.000 de contracte de muncă, potrivit informaţiilor publicate de consilierul de stat Andreea Paul Vass.
Potrivit oficialului guvernamental, peste două treimi dintre contractele de muncă înregistrate sunt pe durată nedeterminată.
"În perioada 1 mai-16 iunie 2011, au fost încheiate 469.830 contracte de muncă, din care aproape 70% pe durată nedeterminată", se arată în prezentarea Andreei Paul Vass, postată pe blogul său.
Pe 20 iunie, în statisticile autorităţilor erau înregistrate 6,34 milioane de contracte de muncă. Pentru comparaţie, la 31 decembrie 2009, erau înregistrate 5,92 milioane de contracte de muncă, iar cu un an înainte, la sfârşitul anului 2008, erau 6,23 milioane de contracte legale.
Astfel, "numărul contractelor de muncă încheiate în prezent este mai mare decât în anul 2008", subliniază consilierul de stat.
Efectele noului Cod al Muncii
La începutul lunii iunie, premierul Emil Boc declara că, în perioada 1 mai-1 iunie, au fost înregistrate 353.339 contracte de muncă, astfel atingându-se un maxim al numărului de salariaţi în România.
"Informaţia de la Institutul Naţional de Statistică din care reieşea că România a ieşit din recesiune este întărită de faptul că a crescut şi numărul contractelor de muncă. Nu putem avea creştere economică şi să scadă numărul angajaţilor", declara premierul, la acel moment.
Prin înăsprirea pedepselor pentru munca la negru, prevăzute în noul Cod al Muncii, autorităţile au intenţionat scoaterea la vedere, în economia oficială, a muncitorilor care lucrau la negru.