”În agricultură, cea mai importantă lucrare din veriga tehnologică este recoltatul. Dacă nu reuşim să recoltăm într-un timp foarte scurt, pierderile sunt mult mai mari decât cele înregistrate cu celelalte lucrări din aşa zisul 'butoiul lui volnic', unde fiecare doagă reprezintă o lucrare: arat, discuit, pregătirea patului germinativ, sămânţă, semănat, tratamente, îngrăşăminte etc. Degeaba luăm tractoare, remorci şi mijloace de transport performante dacă nu avem utilajul cel mai important: combina. România dispune la ora actuală de numai 25.000 de combine, din care 14.700 sunt în stare bună şi foarte bună, dar în jur de 10.000 sunt într-o stare precară”, a precizat Botănoiu, citat de Agerpres. Acesta consideră că în momentul de faţă cele trei milioane de hectare însămânţate în toamnă, în special cu grâu, trebuie recoltate într-o perioadă scurtă de timp, în jur de 15 zile, ca să eviţi pierderile, însă, până în prezent, nu s-a reuşit niciodată finalizarea recoltatului în mai puţin de 30 de zile.
”Niciodată nu am reuşit cu 25.000 de combine să finalizăm recoltatul grâului în 15 zile. Cele aproape 10.000 de combine aflate într-o stare precară necesită investiţii, pentru că asta înseamnă că se mai sparge un rulment, că au probleme cu lamele, că au nevoie de o curea pe care nu o găsesc la timp şi toate acestea înseamnă o pierdere de timp. Mai vine şi o ploaie şi, depinzând foarte mult de zonă şi de transport, recoltatul culturilor de toamnă se duce undeva la 30 de zile, practic o perioadă dublă. De ceea ar trebui să mai adăugam încă 10-15.000 de combine şi să avem în jur de 40.000 de combine. Aici se vede inteligenţa unei investiţii. Să ai suficiente combine ca să poţi lua cât mai repede grâul din câmp, în condiţii de calitate cât mai bune”, a adăugat secretarul de stat în MADR, potrivit aceleiași surse.
Deşi nu a avansat un procentaj al pierderilor provocate de aceste cauze, Botănoiu a afirmat că orice ploaie căzută când grâul este la maturitate deplină duce la diminuarea cu 2% a conţinutului de gluten. Vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prezent luni la o societate din judeţul Ilfov la recoltarea grâului a afirmat că producţia totală de grâu va fi cunoscută la finele lunii iulie sau începutul lunii august, când se va încheia campania de recoltat, deocamdată aceasta fiind finalizată la nivel naţional pe 37% din suprafaţă.
”Azi avem finalizată recoltarea la grâu pe 37% din suprafaţă. Stăm bine la orz, acesta a fost deja recoltat, la rapiţă suntem undeva la 80% şi la orzoaică tot la 80-90%. Problema şi emoţia mare este la grâu. Cred că dacă nu aveam ploile din ultimul timp se putea vorbi despre producţii record. Nu vreau să dau cifre, însă aici, punctual, fermierul pe care îl vizităm azi are o producţie de 4.000 de kilograme la hectar, dar pe o mie şi ceva de hectare. Nu ştiu cât va fi la nivel naţional. Repet, nu vreau să dau cifre pentru că nu vreau să influenţăm preţul. Este foarte important pentru fermieri ca după un an în care au muncit foarte mult să aibă un preţ corect. Aşteptăm să vedem cum se încheie campania, undeva la sfârşitul acestei luni sau începutul lunii august”, a spus Daniel Constantin, potrivit Agerpres. Din datele Ministerului Agriculturii, reiese că în toamna lui 2013 au fost programate pentru însămânţare 3,094 milioane de hectare cu culturi agricole, însă a fost realizată o suprafaţă mai mare, respectiv de 3,89 milioane hectare, din care cu grâu, secară şi triticale circa 2,21 milioane hectare, cu orz – 313.172 hectare, orzoaică de toamnă – 88.767 hectare, rapiţă pentru boabe – 405.025 hectare, dar şi cu alte culturi.
În primăvara acestui an a fost propusă însămânţarea unei suprafeţe de peste 5,3 milioane de hectare, însă s-a realizat pe 4,89 milioane hectare, din care cele mai mari suprafeţe au fost ocupate cu porumb şi sorg (2,53 milioane hectare) şi cu floarea-soarelui (1,021 milioane hectare), dar şi cu sfeclă de zahăr, cartofi, legume în câmp etc.