Lucian Anghel (BVB): România are nevoie de crearea unui fond suveran de investiţii

România are nevoie de crearea unui fond suveran de investiţii având în vedere cheltuielile suplimentare cu apărarea, a declarat, joi, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, Lucian Anghel, într-o dezbatere privind strategiile de dezvoltare a pieţei de capital.

"De ce este importantă crearea unui fond suveran de investiţii pentru România? Consider că este esenţial ca fondul acesta să nu aloce bani din buget, pentru că avem o problemă din ce în ce mai mare pe investiţiile de la buget, exclusiv prin deficitul acela de 3%, pe cheltuielile suplimentare pentru apărare. Toate aceste lucruri ne vor aduce în situaţia în care România va avea din ce în ce mai puţini bani să investească pe termen lung. Acest fond asigură, partajează o sumă de bani pentru investiţii, iar suma aceasta principală vine din listări. Dacă ne uităm la Polonia, cred că este un exemplu de succes", a spus Lucian Anghel. 

De asemenea, preşedintele BVB a subliniat că România are nevoie de companii de stat listate pe bursă. 

"În ceea ce priveşte listarea companiilor de stat, ca să fim upgradaţi avem nevoie de companii de dimensiuni mari. Nu avem în mediul privat companii care să aibă 1,26 miliarde (euro n.r.) minimum, active, iar un free-float de 630 de milioane de dolari. Medlife este o companie mare, poate chiar foarte mare, o companie extraordinară, în opinia mea, dar care nu îndeplineşte aceste criterii. Valoarea de piaţă, din ce citim noi, este de 170 – 200 milioane euro. Deci avem nevoie de companii de 5-6 ori mai mari decât Medlife, care să ne ajute să fim upgradaţi. Nu le găsim uşor", a menţionat preşedintele BVB. 

Reprezentanţi ai pieţei de capital vor propune, joi, într-o dezbatere, strategii de dezvoltare a acesteia pentru Proiectul de ţară iniţiat de Administraţia Prezidenţială. 

Dezbaterea, organizată de Agenţia de PR Concord Communication, este o iniţiativă privată şi nu există nicio implicare de ordin organizatoric din partea Administraţiei Prezidenţiale. Scopul acestei dezbateri este de a însuma idei şi propuneri pentru dezvoltarea sectorului piaţa de capital din partea organizaţiilor acestei industrii, iar concluziile vor fi cuprinse într-un material care va fi pus la dispoziţia tuturor factorilor decidenţi din administraţia publică. 

La eveniment au fost invitaţi Mircea Ursache, vicepreşedinte Autoritatea de Supraveghere Financiară, Lucian Anghel, preşedinte al Bursei de Valori Bucureşti, Ionuţ Manole, director general adjunct Depozitarul Central şi alţii. 

"La jumătatea anului 2017, Comisia Prezidenţială însărcinată cu elaborarea strategiei Proiectului de ţară şi-a propus lansarea publică a unui document care să cuprindă lucrările acestei comisii şi să ofere un 'fir călăuzitor' dezvoltării României pentru perioada următoare. Dezvoltarea pieţei de capital locale este o componentă care nu poate să lipsească din nicio strategie care îşi propune identificarea de căi şi modele pentru dezvoltarea României. O piaţă de capital dezvoltată este condiţia şi premisa construcţiei unei economii bine şi corect finanţate, rezistente şi dinamice. Premisele pentru această Dezbatere se referă la faptul că finanţarea economiei locale se face aproape exclusiv prin intermediul sistemului bancar, deşi în întreaga UE se pune problema schimbării acestui modelul de finanţare – de la finanţarea prin bănci spre finanţarea prin piaţa de capital", se arată într-un comunicat al organizatorilor.

Potrivit sursei citate, listarea companiilor ar putea aduce un plus de transparenţă şi de dinamică, atât companiilor respective, cât şi mecanismului economic în general, iar o piaţă de capital dezvoltată ar deveni o alternativă la sistemul de pensii. 
  
În cadrul dezbaterii vor fi abordate teme precum identificarea cadrului juridic care ar permite menţinerea şi continuarea programelor de listări ale companiilor de stat, indiferent de guvernare, identificarea modalităţilor de stimulare a listării companiilor la Bursa de Valori (stimulente fiscale şi/sau de orice altă natură), identificarea modalităţilor de atragere a publicului de retail către Piaţa de capital (programe de educaţie, înlesniri fiscale), identificarea modalităţilor prin care se poate susţine dezvoltarea Pieţei de capital autohtone (listări, programe de educaţie, stimuli fiscali, intrarea Statului alături de BERD în acţionariatul BVB, sprijinul Statului în înfiinţarea Contrapărţii Centrale, reducerea taxelor ASF etc.). 

SURSA: Agerpres