Forța de muncă, o problemă în România
În cursul zilei de vineri, 11 octombrie, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, a fost prezentă la Ploiești la Târgul de Joburi “Bursa Angajatorilor”, organizat de Grupul Observatorul Prahovean în parteneriat cu AJOFM Prahova, în paralel cu Bursa Locurilor de Muncă pentru Absolvenți.
În urma acestui eveniment, Ministerul Muncii a publicat pe pagina oficială de Facebook un mesaj prin care spune că toate companiile se confruntă cu un mare deficit de forță de muncă.
Ministerul anunță că este nevoie de oameni pentru mai multe posturi, printre care:
- ingineri
- IT-ști
- economiști
- medici
- electricieni
- sudori
- lăcătuși mecanici
- polițiști
- lucrători în serviciile publice de urgență
În context, instituția spune că una dintre prioritățile sale este întărirea pieței muncii, dar și creșterea gradului de formare și de ocupare a locurilor de muncă.
Competențele absolvenților trebuie corelate cu nevoile pieței muncii
Ministrul Simona Bucura-Oprescu a declarat că este o încântare pentru ea să constate că la Ploiești se află deja în al treilea an în care instituții ale statului și o instituție de presă organizează un asemenea eveniment.
Ea și-ar dori ca astfel de parteneriate să existe în cât mai multe orașe din țară. Ea a subliniat că este nevoie să se poată reda împreună românilor, oriunde s-ar afla în lume, încrederea că și în România pot fi respectați ca angajați, că pot lucra pentru angajatori de calitate, unde să beneficieze de salarii bune și condiții decente de muncă, având astfel posibilitatea de a se împlini profesional.
Ministrul a menționat că principala problemă a angajatorilor din România este deficitul forței de muncă și a subliniat că este prioritar ca Ministerul Muncii și Serviciul Public de Ocupare să continue, prin politici adecvate, să faciliteze perfecționarea competențelor angajaților, precum și să stimuleze, prin subvenții specifice, angajatorii pentru a reduce din costurile pe care le au cu forța de muncă.
De asemenea, ea a afirmat că programele de ucenicie sunt un model de bune practici în acest sens.
“Pentru mine este o încântare să constat că la Ploiești suntem deja în al treilea an în care instituții ale statului și o instituție de presă organizează un asemenea eveniment. Mi-aș dori ca în cât mai multe orașe din țară să fie astfel de parteneriate.
Este nevoie să putem reda împreună românilor, oriunde în lume s-ar afla, încrederea că și în România, acasă, pot fi respectați ca angajați, că pot lucra la angajatori de calitate unde să beneficieze de salarii bune și condiții decente de muncă și se pot împlini profesional.
În România, principala problemă a angajatorilor este deficitul forței de muncă. Este unul dintre motivele pentru care este prioritar ca MMSS și serviciul public de ocupare să continue prin politici adecvate să faciliteze perfecționarea competențelor angajaților, pe de o parte, și să stimuleze prin subvenții specifice angajatorii, pe de altă parte, pentru a reduce din costurile pe care le au cu forța de muncă.
Programele noastre de ucenicie sunt un model de bune practici în acest sens”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.
La Târgul de Joburi, președintele Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă, Florin Cotoșman, a fost alături de ministrul Simona Bucura-Oprescu.
Bursa Locurilor de Muncă pentru Absolvenți
Astăzi, agențiile județene au desfășurat la nivel național Bursa Locurilor de Muncă dedicată absolvenților, eveniment coordonat de ANOFM.
Numărul total de participanți a fost de 19.388, inclusiv 6.883 de absolvenți.
Din totalul absolvenților care au participat la eveniment, 3.284 au fost selectați pentru a fi încadrați în câmpul muncii, ceea ce reprezintă 47,7%.
Cele mai multe selecții de absolvenți pentru încadrarea în muncă s-au înregistrat în următoarele județe:
- Olt: 322 de persoane
- Iași: 190 de persoane
- Mureș: 172 de persoane
- Suceava: 170 de persoane
- Hunedoara: 151 de persoane
- Gorj: 151 de persoane
- Bacău: 125 de persoane
- Buzău: 122 de persoane
- Prahova: 122 de persoane
De asemenea, în municipiul București au fost selectate 130 de persoane.
Bucureștiul a oferit cele mai multe locuri de muncă, având un total de 11.638, urmat de următoarele județe:
- Iași: 958 locuri de muncă
- Ilfov: 957 locuri de muncă
- Brașov: 690 locuri de muncă
- Gorj: 664 locuri de muncă
- Hunedoara: 646 locuri de muncă
- Olt: 630 locuri de muncă
- Argeș: 602 locuri de muncă
- Cluj: 601 locuri de muncă
- Neamț: 598 locuri de muncă
- Timiș: 579 locuri de muncă