România are nevoie de noul cod al urbanismului. Cseke Attila: Va fi o revoluţie

Sursă: Facebook, Cseke Attila

Ministrul Cseke Attila a vorbit despre noul cod al urbanismului, despre care spune că va fi o revoluție în domeniul construcțiilor. Șeful de la Dezvoltare, Lucrări Publice şi Administraţie spune că România are nevoie de un astfel de cod.

Noul cod al urbanismului, o revoluție în acest domeniu

În cursul zilei de luni, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a vorbit despre noul cod al urbanismului, cel despre care spune că va fi o revoluție în acest domeniu.

Ministrul Cseke Attila a precizat că România are nevoie de un astfel de cod, care în prezent se află în dezbatere în Parlament.

„La sfârşitul lunii, îl scoatem din Parlament. Va fi o revoluţie. Codul urbanismului nu numai că unifică într-un singur loc toate reglementările pe domeniu, dar aduce şi importante modificări ce privesc în principal reducerea termenelor, simplificarea procedurilor, digitalizarea procedurilor, evitarea procedurilor succesive în favoarea procedurilor deodată, adică documentaţiile de avizare intră în acelaşi timp la toate instituţiile avizatoare, şi nu rând pe rând, pentru că asta e o pierdere de timp foarte mare”, a precizat ministrul pentru agerpres.ro.

Procesele vor avea loc prin intermediul unei platforme digitale

În plus, acesta a precizat că toate procesele se vor desfășura prin intermediul unei platforme digitale, ceea ce va duce la termene mai rapide pentru emiterea autorizațiilor de construcție și aprobarea Planurilor Urbanistice Generale și Zonale ale autorităților locale.

De asemenea, reglementările actualizate includ cerințe pentru furnizarea de clădiri de servicii publice în comunitățile nou dezvoltate.

„La peste 500 de apartamente noi, vrem să ne asigurăm că avem creşă, grădiniţă, şcoală, cabinet medical. Până acum, acest lucru nu s-a întâmplat, iar cei care s-au mutat în acele zone au fost nevoiţi să-şi ducă copiii la distanţe mai mari. Se va institui obligaţia pentru antreprenori ori de a include în proiect construirea acestor clădiri pentru servicii publice, ori de a plăti o taxă edilitară autorităţii locale astfel încât aceasta să aibă din ce să construiască asemenea clădiri de serviciu public”, a afirmat ministrul Cseke Attila.

În ceea ce privește intrarea în legalitate a structurilor construite cu încălcarea reglementărilor legale, vor fi implementate noi proceduri pentru a transmite mesajul că „cei care se angajează în construcții ilegale nu merită să beneficieze de pe urma acțiunilor lor”. Aceasta va implica taxe substanțial mai mari pentru legalizarea unor astfel de construcții, precum și cerințe legale pentru obținerea de permise și acorduri din partea autorităților de stat.

Va fi stabilit un sistem de certificare pentru firmele din domeniul construcțiilor

Ministrul Dezvoltării a subliniat, de asemenea, că prin codul de urbanism actualizat se va stabili un sistem de certificare pentru firmele de construcții. Acest sistem va preveni situațiile în care companii necalificate, cum ar fi cele lipsite de expertiză în construcția de unități sanitare, participă și câștigă licitații pentru proiecte precum renovarea unui spital regional.

Companiile vor fi clasificate în funcție de specialitățile lor pentru a se asigura că numai entitățile calificate și cu experiență sunt eligibile pentru a participa la aceste tipuri de licitații.

„În concluzie, va fi o mică sau mai mare revoluţie în domeniul urbanismului de care România are nevoie”, a conchis ministrul Dezvoltării.