Cristian Bușoi a explicat că a intrat în vigoare regulamentul european pentru reducerea consumului de gaz, adoptat în cadrul reuniunii extraordinare a miniștrilor energiei din UE din 26 iulie. Potrivit acestuia, în mod voluntar, toate statele membre ar trebui să își reducă cererea cu 15% față de consumul mediu din ultimii cinci ani, până la 31 martie 2023, cu măsuri alese de ele însele.
Europarlamentarul PNL a precizat că scopul reducerii consumului de gaz este de a face economii în această iarnă și a ne pregăti pentru posibile întreruperi ale aprovizionării cu gaze din Rusia, care utilizează gazul ca armă.
„Deși România este mai puțin dependentă de importurile din Federația Rusă, ar fi de ajutor ca și țara noastră să facă un plan pentru reducerea consumului. Atenție, însă. În opinia mea, aceste măsuri nu ar trebui să afecteze nici funcționarea și competitivitatea industriei naționale, nici încălzirea locuințelor, spitalelor sau a școlilor, în această iarnă”, a spus Cristian Bușoi.
Măsurile luate de alte țări care pot inspira România
Potrivit europarlamentarului PNL, Comisia cere statelor membre să-și actualizeze planurile naționale de urgență, până la sfârșitul lunii septembrie, pentru a arăta cum intenționează să atingă obiectivul de reducere și ar trebui să raporteze progresele la fiecare două luni. În comunicarea Comisiei există și o serie de sugestii pe care statele membre le pot adopta.
„Deja Italia, Franța, Spania, Polonia, Cehia au adoptat și au înaintat spre dezbatere publică fie măsuri obligatorii, fie recomandări, care pot să inspire România.
Și la noi, în spațiile de birouri, în centrele comerciale, în spațiile comerciale ar trebui să se implementeze măsuri pentru reducerea consumului. Chiar simpla închidere a ușilor și ferestrelor, atunci când sistemele de răcire sau încălzire sunt pornite, poate fi de mare ajutor. În marile orașe din România s-ar putea adopta măsura de a nu permite reclame luminoase pe timpul nopții, spre exemplu. Unele statele au mers chiar și mai departe și au decis ca iluminatul public să fie redus pe timpul nopții. Un program finanțat din fonduri de stat și fonduri UE, care să le permită cetățenilor să-și înlocuiască vechile aparate de aer condiționat și frigidere cu aparate noi care economisesc energie, ar fi, în același timp, util”, a subliniat Cristian Bușoi.
El a arătat că investițiile în surse regenerabile de energie și în combustibili noi sunt de asemenea o alternativă, pe termen lung.
„România trebuie să ia în calcul creșterea ponderii energiei verzi produse pe plan intern și eliminarea treptată a combustibililor fosili, mai ales a celor importați”, a punctat Bușoi, care este președintele Comisiei ITRE din Parlamentul European.