Vicepreşedintele Alianţei Confederaţiilor Patronale din Romania (ACPR), Dan Matei Agathon, a prezentat, vineri, concluziile trase în urma întâlnirii avute cu şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional, Jeffrey Franks, un accent deosebit fiind pus pe problema creării unui minister al fondurilor europene.
"A fost vorba de o întâlnire obişnuită de evaluare a situaţiei economice în care se găseşte în prezent România, deoarece atât misiunea Fondului Monetar Internaţional, cât şi cea a Uniunii Europene au sarcina de a verifica modul în care România respectă clauzele acordului preventiv. Cele două organisme au dorit de fapt să asculte pulsul României şi prin vocea patronatelor", a declarat Dan Matei Agathon.
Potrivit vicepreşedintelui ACPR, România are nevoie urgent de un minister al fondurilor europene. ‘L-am rugat pe şeful FMI, Jeffrey Franks, să insiste la nivelul Guvernului României pe acest aspect, în vederea creării unui minister care să cuprindă toate autorităţile capabile să acceseze fonduri europene. Ministerul va avea ca principală sarcină reducerea cu 90 la sută a perioadei de aşteptare pentru obţinerea fondurilor europene. La ora actuală, cozile pentru depunerea proiectelor sunt asemănătoare celor de la carne, din perioada lui Ceauşescu’, a subliniat vicepreşedintele ACPR.
Acesta a solicitat, totodată, urgentarea procedurilor de privatizare a departamentului de management în companiile cu datorii mari la bugetul de stat. Potrivit lui Dan Matei Agathon, şeful FMI, Jeffrey Franks, urmăreşte cu atenţie procedura de selecţie a managerilor, care trebuie să dea dovadă de reale abilităţi de lucru în mediul concurenţial actual.
ACPR a propus, din nou, în cadrul întâlnirii cu FMI, reducerea CAS cu 4 la sută. ‘România este ţara cu cel mai ridicat cost la forţei de muncă, însă şeful FMI a precizat că trebuie să fim atenţi să nu ieşim din ţinta de deficit bugetar anunţat pentru acest an’, a mai spus Agathon.
Acesta a atras, totodată, atenţia asupra unui tip de practică abuzivă. Astfel, foarte multe companii private, cu datorii extrem de mici la bugetul de stat, de numai 100.000 de lei vechi – de exemplu, ajung să aibă conturile blocate. În acelaşi timp, există companii de stat cu datorii foarte mari la bugetul naţional, care nu întâmpină absolut nicio problemă.
SURSA: Agerpres