România are o capacitate de testare de aproximativ 53-54 de mii de teste. De ce nu se fac mai multe

Conform declarației făcute de către Ludovic Orban, România are o capacitate de testare pentru COVID-19, pe aparate de tip Real Time PCR, de aproximativ 53-54 de mii de teste. Premierul a susținut că nu se fac mai multe testări din două motive.

Declarația premierul a fost făcută în data de 17 noiembrie, după vizita de lucru efectuată la Ministerul Sănătăţii.

„Deci, noi avem o capacitate de testare, astăzi, pe aparate de tip Real Time PCR, de peste 50 de mii, avem 53 – 54 de mii. De ce nu se fac? Pentru că fie nu sunt suficiente solicitări, fie există o anumită limită în ceea ce priveşte capacitatea de a recolta exudatul nazofaringian. De asemenea, dumneavoastră vedeţi că, pe definiţie de caz, întotdeauna numărul de teste este stabilit în funcţie de situaţiile în care se face testarea şi că există foarte mulţi care preferă să se testeze contra cost, nefiind în situaţia definiţiei de caz”, a declarat Ludovic Orban.

De asemenea, acesta fost întrebat de ce nu creşte capacitatea de testare pentru COVID-19, în condiţiile în care, anterior, s-a afirmat că se va ajunge cu capacitatea de testare în România la aproximativ 50 de mii de teste.

Anunț de ultim moment făcut de Ludovic Orban

Premierul Ludovic Orban susține că nu va fi necesară instituirea stării de urgenţă dacă numărul de infectări cu noul coronavirus nu va creşte. Totodată, îtrebat despre posibilitatea instituirii stării de urgenţă după alegerile parlamentare, premierul a răspuns că acest lucru depinde de modul în care lucrurile vor evolua.

„În măsura în care lucrurile rămân sub control, în măsura în care numărul de infectări nu va creşte, nu va fi necesară o astfel de măsură. Ştiţi foarte bine că noi am spus foarte clar că nu dorim să impunem măsuri de restricţie”, a spus Ludovic Orban.

În același timp, premierul a subliniat faptul că s-a ajuns în situaţia de a se impune anumite măsuri pentru protejarea sănătăţii populaţiei.

„Am ajuns în situaţia de a impune măsuri în care, de fapt, vrem să protejăm sănătatea, urmărind nivelul de infectare, rata de răspândire a virusului, pentru a apăra sănătatea oamenilor. (…) Depinde de fiecare dintre noi dacă avem grijă de noi şi de ceilalţi vom ajunge mai repede la normalitate”, a afirmat Orban.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin