‘România are în acest moment trei vulnerabilităţi: eficienţa energetică, indexul inovării şi productivitatea în industria prelucrătoare. Din 100 cei mai mari exportatori ai ţării, care asigură 52% din totalul exporturilor, 96 de companii sunt străine. Din cele 34 de subramuri industriale, 25 au lider cu capital străin’, a punctat Ciocănea.
De asemenea, din totalul cifrei de afaceri a companiilor din România, 72% este produsă de filialele multinaţionalelor, a adăugat el. ‘Aici este o discuţie: multinaţionalele sunt competitive şi la noi sau doar în ţările-mamă?’, a subliniat secretarul de stat.
Potrivit lui Ciocănea, România are un indice de competitivitate de 0,31, faţă de 1, care este media europeană.
‘Cel mai mare indice de competitivitate este în judeţul Argeş, urmează Bucureştiul şi Timişoara. La capitolul exporturi, 17% sunt din Bucureşti, 10% din Argeş, 9% din Timiş, 5% Constanţa, 4% Bihor. Judeţele Călăraşi, Ialomiţa, Mehedinţi, Neamţ, Olt şi Teleorman nu au exporturi de tehnologie înaltă’, a mai spus Ciocănea.
‘Dorim în mod special să aflăm punctul de vedere al mediului privat, al sindicatelor şi al societăţii în general, mă refer mai ales la partea de cercetare şi de inovaţie’, a completat secretarul de stat.
La rândul său, Andrei Gerea, ministrul Economiei, a arătat că indicele de competitivitate a crescut de la 0,13 în 1991, la 0,29 în 2007 şi la 0,31 în acest an.
‘Vrem să ne poziţionăm favorabil pentru anul 2050. Trebuie să ne obişnuim să gândim pe termen mediu şi lung, numai aşa putem rezolva probleme economice şi cele legate de mediul de trai’, a afirmat Gerea.
Ministrul a mai spus că Strategia Naţională de Industrializare va fi gata până la mijlocul anului viitor. ‘Suntem în mijlocul discuţiilor cu reprezentanţii industriei pentru o avea o politică industrială corectă.
SURSA: Agerpres