Un stat caspic a oferit României o cantitate de gaz egală cu importurile noastre anuale din Rusia. Condiţia: gazoducctul Nabucco să fie gata înaintea proiectul rival rusesc Suth Stream.

România are un angajament de furnizare a 7,3 miliarde metri cubi de gaze pentru Nabucco, aproape un sfert din capacitatea conductei, de la un stat din zona Mării Caspice, care însă condiţionează livrarea de construcţia gazoductului înaintea concurentului South Stream, susţinut de Rusia.

Suntem primii

“Avem o ofertă de la unul din statele din zona Mării Caspice, nu vă pot spune care, pentru că nu este diplomatic, pentru 7,3 miliarde metri cubi de gaze pentru Nabucco. Condiţia este ca Nabucco să se facă înaintea South Stream. Suntem prima ţară din consorţiul Nabucco care are o astfel de ofertă”, a declarat, joi, secretarul de stat în Ministerul Economiei Tudor Şerban, la Black Sea Energy and Economic Forum.

Nabucco, proiect estimat la aproape opt miliarde de euro, vizează transportul a circa 31 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an din regiunea Caspică şi Asia Centrală către Europa şi este dezvoltat de un consorţiu la care participă şase companii, cinci din partea statelor de tranzit şi un partener strategic german, respectiv Transgaz Mediaş, Botas (Turcia), OMV (Austria, acţionarul majoritar al Petrom), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria) şi RWE (Germania).

Acorduri cu state din zona caspică

România a avut, în ultimele luni, mai multe discuţii cu Kazashstan, Azerbaijan şi Turkmenistan pentru încheierea de acorduri de alimentare a Nabucco cu gaze.
„Avem cea mai bună poziţie la nivel prezidenţial şi guvernamental în aceste ţări prin protocoalele semnate”, a spus Şerban.
Construcţia gazoductului este programată să înceapă anul viitor, iar primele transporturi de gaze ar putea avea loc în 2014-2015.

Proiectul concurent al lui Nabucco, gazoductul South Stream este proiectat să aibă o capacitate iniţială de 31 miliarde metri cubi pe an, cu posibilitatea creşterii volumului cu încă 16 miliarde metri cubi. Gazoductul este dezvoltat de Gazprom şi grupul italian ENI şi are ca obiectiv livrarea de gaze naturale ruseşti către Europa începând cu 2015, ocolind Ucraina.

SURSA:Mediafax