“Împrumutul se contractează în contextul eforturilor de consolidare a rezervelor fiscale şi de menţinere a nivelului de acoperire a necesarului brut de finanţare”, se arată în comunicatul remis de MFP.
Împrumutul este considerat de autorităţile române ca un instrument de protejare a finanţelor publice împotriva unor şocuri externe neprevăzute.
Creditul vine în completarea asistenţei financiare de tip preventiv acordată pe perioada 2011 – 2013 de către FMI şi UE (în cadrul facilităţii de finanţare a balanţei de plăţi).
Guvernul Ponta a aprobat pe 16 mai memorandumul prin care Banca Mondială urma să pună la dispoziţia României o linie de finanţare preventivă de un miliard de euro.
Premierul Victor Ponta declara atunci că sumele care ar putea fi eventual trase de România din această linie de creditare sunt "pentru acoperirea eventuală a deficitelor sau oricăror alte necesităţi prevăzute în gestionarea Ministerului Finanţelor".
Acordul este de tip preventiv, pe trei ani, România urmând să plătească dobânzi doar dacă accesează linia. România are în derulare un acord de tip preventiv cu FMI în valoare de 3,6 miliarde euro, completat de o înţelegere similară cu Comisia Europeană pentru foduri disponibile de 1,4 miliarde euro.
Acordurile cu instituţiile financiare urmează programului de finanţare de 20 miliarde euro derulat în perioada 2009-2011.