România are printre cele mai mici prețuri din UE. Care este țara cu cele mai ridicate prețuri

România

SURSA FOTO: Dreamstime

România se numără printre țările care au cel mai scăzut nivel al prețurilor pentru bunurile de consum şi serviciile din componenţa consumului final al gospodăriilor populaţiei. Eurostat spune că nivelul țării este cu 40% mai mic decât media UE.

România și Bulgaria, cele mai mici prețuri pentru bunurile de consum

România și Bulgaria au confirmat din nou poziția deținută în Uniunea Europeană ca având cele mai scăzute niveluri de prețuri pentru bunurile de consum și serviciile incluse în consumul final al gospodăriilor populației.

Potrivit datelor Eurostat și Institutului Național de Statistică (INS), prețurile pentru aceste bunuri și servicii în România și Bulgaria au fost cu aproximativ 40% mai mici decât media UE.

În cadrul Uniunii Europene, unde prețurile pentru consumul final al gospodăriilor populației au fost în medie de 100 de euro în anul 2023, Bulgaria și România au înregistrat cifre de aproximativ 60 de euro. Danemarca este țara cu cele mai ridicate prețuri pentru consumul final al gospodăriilor populației. Acesta a fost de 143 de euro.

SURSA FOTO: Dreamstime

România se evidențiază și în anumite categorii de bunuri specifice

De exemplu, pentru grupa de produse „Alimente și băuturi nealcoolice”, România este cel mai accesibil stat membru, cu prețuri cu 74% mai mici decât media UE.

În același timp, pentru „Articole de mobilier, echipamente de uz casnic și întreținerea curentă a locuinței”, România se clasează și aici ca având cel mai redus nivel de prețuri din UE, cu un indice de 72%, urmată de Bulgaria cu 74%.

În contrast, statele cu cel mai ridicat nivel al prețurilor pentru aceleași categorii de bunuri sunt Luxemburg pentru alimente și băuturi nealcoolice, și Danemarca pentru articole de mobilier și echipamente de uz casnic, unde costurile depășesc considerabil media europeană.

Danemarca

  • Articole de mobilier, echipamente de uz casnic și întreținerea curentă a locuinței: 124% din media UE
  • Transport: 125% din media UE
  • Recreere și cultură: 141% din media UE
  • Servicii de cazare și restaurante: 152% din media UE

România și Polonia au înregistrat în anul 2023 o valoare similară a indicelui de volum al PIB pe locuitor, calculat pe baza puterii de cumpărare (PPC), situându-se la nivelul de 80% față de media Uniunii Europene.

SURSA FOTO: Dreamstime

Alimente și băuturi nealcoolice

  • România: 74% din media UE
  • Polonia: 78% din media UE
  • Bulgaria: (nu specificată în textul dat)
  • Media UE: 100%
  • Luxemburg: 119% din media UE

Bunuri și servicii

Bulgaria

  1. Băuturi alcoolice și tutun: 66% din media UE
  2. Îmbrăcăminte și încălțăminte: 81% din media UE
  3. Întreținerea locuinței, apă, electricitate, gaz și alți combustibili: 39% din media UE

Polonia

  1. Băuturi alcoolice și tutun: 77% din media UE
  2. Întreținerea locuinței, apă, electricitate, gaz și alți combustibili: 44% din media UE