Potrivit datelor centralizate, numărul de companii care și-au întrerupt activitatea anul trecut depășește pragul de 140.000 și este aproape de maximul ultimului deceniu.
Potrivit Coface România, care citează date ale Oficiului Național al Registrului Comerțului, cifrele au fost în continuă creștere în ultimii zece ani. În 2008 erau 47.940 de astfel de cazuri, în 2009 au sărit la 110.258, iar în 2017 au ajuns la 138.974. În 2018 datele au ajuns la pragul de 140.754. Așadar, anul trecut a fost maximul din ultimul deceniu.
În 2018 a scăzut numărul companiilor SRL nou înmatriculate cu 9%. Ce determină însă aceste cifre? Potrivit celor de la Coface România, principalii factori sunt creșterea cheltuielilor privind dobânzile și rambusarea creditelor, impredictibilitatea fiscală, economia subterană din țara noastră, dificultatea de a găsi forță de muncă la un salariu care să reflecte productivitatea reală.
”Modificările fiscale intrate în vigoare la începutul acestui an, în special taxarea excesivă a activelor bancare la cel mai ridicat nivel din lume, vor complica accesul la finanțare, băncile vor fi mult mai atente cui vor acorda un credit. Efectele de runda a doua vor fi mai dezastruoase. Estimăm că vor fi afectate de scăderea vânzărilor, colectarea mai lentă a creanțelor, creșterea costurilor de finanțare și complicarea accesului la credit bancar sau comercial. O serie de companii vor recurge la disponibilizări, contribuind la un nou val de scădere a consumului și veniturilor”, a declarat Iancu Guda, Head of Service la Coface România.