România nu are probleme cu stocurile de gaze naturale

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a organizat un comandament de iarnă, după ce frigul a pus stăpânire pe țară. El se așteaptă ca în perioada următoare să crească consumul de energie electrică și gaze naturale.

Potrivit spuselor sale, România a ieșit din iarnă cu doar 25% din depozitele de gaze pline, adică aproximativ 0,8 miliarde de metri cubi. În ciuda acestui lucru, România nu are probleme cu stocurile de gaze naturale. El a dat asigurări că nu sunt riscuri legate de aprovizionarea cu gaze.

Ministrul Energiei a anunțat că s-a început din nou procesul de umplere a depozitelor de gaze (numit „injecție”). Chiar dacă afară este frig, se pot adăuga gaze în unele depozite mari, cum sunt cele de la Urziceni și Bilciurești, pentru a se face rezerve pentru iarna următoare. În același timp, din alte depozite se extrage gaz pentru consumul actual.

„Nu avem o problemă din perspectiva asigurării aprovizionării cu gaz, n-am avut-o nici în lunile trecute, dincolo de dezinformările promovate activ încă de anul trecut de unii competitori politici, extremiști, izolaționiști. Într-adevăr, noi am reînceput și ciclul de injecție și chiar și în aceste zile destul de friguroase, tot sunt cantități care se injectează în anumite depozite, mai ales în cele mari, de la Urziceni, de exemplu, sau de la Bilciurești, astfel încât să ne putem deja pregăti pentru iarna viitoare.

Altminteri, sunt și depozite din care extragem, cum este Sărmășelul. Deci nu vreau să-și facă niciun român vreo grijă. Nu există o problemă din perspectiva disponibilității rezervelor de gaz, pentru că la aceste situri se adaugă și producția internă, care e la un nivel foarte bun, România devenind încă de anul trecut producătorul numărul unu din Uniunea Europeană și urmând, așa cum știm, să-și consolideze masiv această poziție prin gaze din Neptun Deep, undeva pe finalul anului viitor, început de 2027”, a explicat oficialul român în cadrul unei intervenții TV la Digi24.

Sebastian Burduja
Sebastian Burduja (SURSA FOTO: Facebook, Sebastian Burduja)

În prezent, nu sunt probleme majore pentru populație

Potrivit spuselor sale, cel mai important este ca furnizarea gazului să se facă în condiții tehnice bune. Acesta este și scopul comandamentului de iarnă – să se asigure că nu apar probleme nici cu gazul, nici cu curentul pentru consumatori, a reamintit oficialul român.

Vestea bună este că operatorii de distribuție s-au ținut de cuvânt și au rezolvat toate problemele apărute în ziua anterioară, cum ar fi copacii căzuți peste firele electrice. În prezent, nu sunt probleme majore pentru populație, doar unele întreruperi izolate, care apar oricum zi de zi, a spus el.

„Prețurile sunt, sigur cele comerciale, de piață. Atunci când există un surplus din producție, plus nivelul magazinat, prețurile sunt ceva mai mici. Atunci când temperatura este foarte scăzută și România apelează și la importuri, sigur, prețurile sunt ceva mai mari, dar nu sunt diferențe atât de semnificative.

Important este încă o dată să asigurăm această furnizare a gazului în condiții tehnice corecte și acesta este scopul acestui comandament de iarnă, să ne asigurăm și pentru gaz și pentru energie electrică, faptul că nu sunt probleme la clienții finali și de altfel, vestea bună pot spune este că, așa cum au promis, operatorii de distribuție au rezolvat toate incidentele apărute ieri pe parcursul zilei erau, erau de exemplu, copaci căzuți peste liniile de medie sau de joasă tensiune, deci, la această oră nu există niciun fel de probleme la clienții finali, cu excepția, sigur, deranjamentelor punctuale care apar în fiecare zi”, a precizat ministrul Energiei.

Nu există probleme legate de prețul gazului

Ministrul Energiei a dat asigurări că nu există probleme legate de prețul gazului. Oficialul român a explicat că există un sistem prin care prețul este plafonat încă de la producător și rămâne controlat pe tot parcursul, până la clientul final.

La acest preț plafonat, producătorii tot reușesc să obțină profit, deci nu sunt afectați. Furnizorii cumpără și ei gazul la un preț plafonat, așa că nu se așteaptă ca statul să fie nevoit să le dea bani în plus ca să acopere diferențele.

„La prețul plafonat, producătorii au încă o marjă de profit, deci nu-i punem în dificultate. Iar furnizorul, cum să spun, cumpără acest gaz la un preț de asemenea plafonat și deci nu anticipăm să vină pentru compensări de la bugetul de stat”, a explicat liberalul.