România are toate șansele să devină lider european pe ecoturism și turism de sănătate, dar pierde la digitalizare

Sursă: Dreamstime

„România are două avantaje din punctul de vedere al turismului cu care se poate bate cu oricine în lume: ecoturismul şi turismul de sănătate. Avem toate şansele să devenim lider european”, a declarat miercuri Călin Ile, președintele actual al Federaţiei Hotelierilor din România.

România are toate șansele să devină lider european pe ecoturism și turism de sănătate

Deși țara noastră nu se poate compara cu alte state în ceea ce privește stațiunile litorale sau sporturile montane, România are toate șansele să devină lider european pe ecoturism și turism de sănătate.

„Noi, în turism, trebuie să gândim altfel lucrurile. La digital suntem mult de tot în urmă, iar din punctul de vedere al sustenabilităţii avem doar câţiva lideri care au nişte proiecte-pilot şi cu asta defilăm peste tot. Nu există un proiect de masă prin care să spunem că

România este pregătită pentru un turism sustenabil. Deşi, dacă privim din punct de vedere competitiv, România are două avantaje din punctul de vedere al turismului cu care se poate bate cu oricine în lume: ecoturismul şi turismul de sănătate.

În rest va fi mult mai greu să fim competitivi pe partea de sun&sea, să te baţi cu Mediterana sau cu sporturile montane, dar pe ecoturism şi turism de sănătate avem toate şansele să devenim lider european”, a declarat miercuri Călin Ile, președintele actual al Federaţiei Hotelierilor din România.

IMM-urile din România trebuie să se digitalizeze

În ceea ce privește situația actuală a IMM-urilor, România este mult în urmă în ceea ce privește tendinţele digitale, însă soluţia eficientă ar fi investiţiile în sistemul de educație, astfel încât antreprenorii români să realizeze ce avantaje le pot aduce aceste investiții în ceea ce priveşte prelucrarea datelor.

„De fiecare dată afişăm problemele pe care le avem – şi este firesc să fie aşa – şi găsim să le rezolvăm cu aceleaşi idei de soluţii cu care nu am reuşit să le rezolvăm în ultima perioadă. Cred că ar trebui să schimbăm modalitatea de abordare a acestor probleme.

Cea mai mare revoluţie ar fi să ne gândim mai mult la oameni, că ei sunt cei care să genereze aceste reforme care să schimbe lucruri, atât în fiscal, în IMM-uri, în toate domeniile. Iar marea noastră problemă este că nu avem aceşti lideri care să se implice. O spun şi din implicarea mea în mediul asociativ, unde foarte greu găsesc oameni care să se implice în această servire a comunităţii”, a explicat Călin Ile.

Călin Ile susține că oamenii nu au încrederea necesară pentru a se implica în proiecte

Potrivit spuselor sale, această lipsă de implicare în mediul asociativ înseamnă că absența unui mediu de business care să intre în dialog direct cu autorităţile statului şi cu autoritățile europene. De aceea, el este ferm convins că acum oamenii trebuie să fie stimulaţi să se înscrie în diverse proiecte, altfel va continua această neimplicare şi nu vom putea găsi soluţii eficiente.

„Acest lucru pleacă dintr-o lipsă de încredere, nu reuşim să avem încrederea oamenilor care să vină să se implice. E o problemă şi a noastră şi a politicienilor. Este o problemă de educaţie, în primul rând, pentru că România are un număr mic de adulţi care sunt implicaţi în educaţia continuă”, a completat Călin Ile, fiind prezent la eveniment organizat de către EM360 și România Durabilă – „Politici Europene şi Business în Noua Economie”.