România este a treia ţară la nivel global, după Irlanda (19%) şi Ungaria (8%), în funcţie de deficitul relativ de refinanţare, adică diferenţa dintre valoarea împrumuturilor aproape de scadenţă şi capitalul disponibil pentru a le înlocui.
„Mare parte din deficitul de refinanţare de astăzi îşi are originea în activitatea de creditare din anii de boom ai pieţei imobiliare din România, când s-au acordat credite la valori «mark to market». Astfel, când piaţă s-a comprimat, deprecierea valorii de piaţă a garanţiilor a depăşit marja de siguranţă de 15-20% din evaluări, acest deficit ajungând în prezent la 6%, respectiv 2 mld. doalari americani, în valori absolute. Valoarea tranzacţiilor de investiţii din România în 2007 a fost de aproximativ 2 mld. euro, mai mare decât întreg deficitul de refinanţare, ceea ce înseamnă că acesta poate fi acoperit în condiţiile a doi-trei ani normali de creştere a pieţei de investiţii”, a explicat Cristian Ustinescu, directorul departamentului de investiţii al DTZ Echinox.

Deficit global de 202 mld. dolari

Deficitul global de refianantare  este estimat să atingă un total de 202 mld. dolari americanis pe parcursul următorilor trei ani (2011-2013), conform celui mai recent studiu al DTZ Echinox. Aceasta reprezintă o diminuare cu 17% faţă de valoarea de 245 mld. dolari estimată în noiembrie 2010 .

În Statele Unite ale Americii, deficitul de refinanţare este estimat în prezent la zero, de la o valoare anterioară de 49 mld. dolari. În Europa, diminuarea deficitului de refinanţare este una moderată, de 8 mld. dolari, până la 109 mld. dolari.  Deficitul de refinanţare al regiunii Asia Pacific a crescut cu 14 mld. dolari, până la 84 mld. dolari.

La nivel de ţară, Japonia are cel mai mare deficit de refinanţare în valoare absolută, respectiv 84 mld. dolari, cu 14 mld. dolarai mai mare decât valoarea înregistrată în raportul anterior. Aceasta este rezultatul unui volum mai mare al creditelor pentru proprietăţi comerciale (în creştere cu 10% de la sfârşitul lui 2009) şi al unei scăderi a valorii de capital prognozate, în urmă cutremurului şi a tsunami-ului din 2011. Deficitul de refinanţare din Marea Britanie a scăzut cu 22% până la 42 mld. dolari. Alte ţări europene continuă să aibă un deficit de refinanţare semnificativ, inclusiv Spania, în scădere cu 14%, până la valoarea de 28 mld. dolari.

În linii mari, deficitul de refinanţare este acoperit de capitalul nou disponibil pentru investiţii în proprietăţi comerciale. DTZ estimează că 403 mld. dolari sunt disponibili pentru investiţii pe pieţele imobiliare comerciale la nivel global în următorii trei ani. Acesta reprezintă  aproape dublul valorii de 202 mld. dolari a deficitului de refinanţare estimat pentru aceeaşi perioadă.