România are un deficit de un milion de locuinţe, iar programul guvernamental "Prima Casă" nu stimulează construcţia de locuinţe, fiind orientat către tranzacţiile cu apartamente vechi, potrivit preşedintelui patronatului din industria cimentului CIROM, Mihai Rohan. "Cererea de case este foarte mare. Eu vă spun că în România lipsesc circa un milion de case, de apartamente. Sunt oameni care stau şi aşteaptă de multă vreme să-şi construiască, sunt tineri foarte mulţi care nu m
România are un deficit de un milion de locuinţe, iar programul guvernamental „Prima Casă” nu stimulează construcţia de locuinţe, fiind orientat către tranzacţiile cu apartamente vechi, potrivit preşedintelui patronatului din industria cimentului CIROM, Mihai Rohan.
„Cererea de case este foarte mare. Eu vă spun că în România lipsesc circa un milion de case, de apartamente. Sunt oameni care stau şi aşteaptă de multă vreme să-şi construiască, sunt tineri foarte mulţi care nu mai au unde sta”, a declarat Rohan.
Reprezentantul CIROM a precizat că programul Prima Casă „nu s-a văzut” în construcţii, pentru că foarte mulţi cumpărători s-au orientat către locuinţele vechi, mai ieftine.
Preţurile vor mai scădea cu 10% în 2011
Potrivit sursei citate, tranzacţiile imobiliare cu locuinţe noi deja construite nu se realizează pentru că depind de deblocarea creditării, iar potenţialii clienţi aşteaptă în continuare scăderea preţurilor de vânzare, pe care Rohan o estimează la 5-10% anul viitor.
„E ca şoarecele cu pisica. Fiecare aşteaptă ca celălalt să cedeze nervos. Populaţia aşteaptă ca dezvoltatorii să mai scadă în continuare preţurile, dezvoltatorii aşteaptă ca să ia creditele populaţia”, a spus Rohan.
Se poate construi cu 400 euro/mp
El susţine că preţul construcţiilor poate varia între 8-900 de euro şi 2.000 de euro pe metru pătrat în Bucureşti, în funcţie de amplasare.
„Dacă nu se ia în considerare terenul, o clădire bună se poate construi între 600 şi 700 de euro metrul pătrat (…). Se poate construi şi la 400 de euro metrul pătrat, cu alte finisaje”, a precizat reprezentantul CIROM.
Pe de altă parte, piaţa cimentului, care a scăzut cu 25-30% anul trecut, ar putea fi repornită dacă Guvernul ar lansa proiecte de investiţii mari, potrivit sursei citate.
„În prezent, clienţii noştri sunt micii privaţi, care-şi fac câte-o casă, câte-un garaj, repară câte-o clădire. Lucrări mari sunt foarte puţine, sunt doar cele începute în anii anteriori”, a spus Rohan.
Reprezentantul CIROM susţine că preţurile la ciment au scăzut cu 4-10% în 2009, iar în primele două luni din acest an s-au diminuat cu 2%.
Rohan este şi şeful operaţiunilor din România a producătorului german de materiale de construcţii HeidelbergCement.
SURSA: Mediafax