Centrul Român al Energiei (CRE) va reprezenta țara noastră în cadrul Eurelectric, cea mai puternică federație a industriei energetice din Uniunea Europeană. CRE a preluat acest rol în urma fuziunii cu Institutul Național Român pentru Studiul Amenajării și Folosirii Surselor de Energie (IRE), asociație cu o istorie de aproape 100 de ani.
Fuziunea dintre CRE și IRE anunțată recent are rolul de a consolida poziția sectorului energetic din România în cadrul Eurelectric, federație care reprezintă industria europeană a energiei electrice. Organizația reunește peste 3.500 de companii și 1.000 de experți din 32 de țări.
„IRE și CRE au decis, prin aprobarea membrilor celor două asociații, să fuzioneze. Am decis să ne asociem pentru a fi mai puternici și pentru a reprezenta mai bine membrii noștri. O parte importantă a acestei alianțe este și reprezentarea României la Eurelectric preluată de CRE. IRE era deja reprezentantul țării noastre la Eurelectric, cea mai puternică asociație a energiei electrice din Uniunea Europeană.
Rolul Eurelectric este cel de a sprijini tranziția energetică și, de aceea, este o asociație foarte puternică, cu o influență extrem de mare la nivelul instituțiilor UE. CRE preia prin fuziunea cu IRE și reprezentarea României în cadrul acesteia. Ne propunem să devenim principalul susținător al tranziției energetice în țara noastră prin puterea membrilor noștri”, a declarat Corneliu Bodea, președintele CRE.
Potrivit acestuia, fuziunea va permite, de asemenea, consolidarea reprezentării României în cadrul grupurilor de lucru ale Eurelectric.
„Eurelectric reprezintă un mix relevant pentru instituțiile europene. Dar în care convergența ideilor și a propunerilor se obține destul de dificil. Fapt care îi dă și valoarea. Comisia Europeană invită Eurelectric la absolut toate consultările privind legislația în domeniul energiei”, a mai precizat Bodea.
O istorie de 100 de ani
IRE reprezintă una dintre cele mai vechi instituții din domeniul energiei din România. Asociația va sărbători în 2026 100 de ani de activitate.
IRE deține deja statutul de entitate națională membră cu rol de reprezentare națională în cadrul Eurelectric.
„În contextul modificărilor permanente și rapide ale mediului de afaceri, mai ales în domeniul energiei, unde țintele se schimbă de la o perioadă la cealaltă, am simțit nevoia să cumulăm tot potențialul existent în România. Ne dorim să avem o poziție coordonată la nivelul discuției cu Eurelectric. Această fuziune ne oferă posibilitatea să acoperim nu numai domeniul generării, distribuției și vânzării de energie.
Ci să avem și membri din rândul furnizorilor de servicii, prosumatorilor și alte categorii de consumatori. Ne dorim ca prin această alianță să avem o opinie mai puternică și mai convingătoare în relația cu Eurelectric. Totodată, vrem să acumulăm și să canalizăm mai bine nevoile sectorului în dialog cu instituțiile statului și autoritățile competente”, a declarat Doina Vornicu, președintele IRE.
Oportunități pentru membrii CRE
Președintele IRE a mai precizat că fuziunea va oferi membrilor CRE, care a absorbit, practic, IRE, un acces mai larg la resurse și oportunități.
Astfel, prin aderarea la Eurelectric, membri CRE au acces la:
- Informații strategice și analize actualizate la nivel european
- Oportunități de networking la nivel european.
- Posibilitatea participării la grupuri de lucru și comitete tematice.
- Sprijin pentru inovare și digitalizare.
Aderarea la Eurelectric oferă CRE o platformă strategică pentru a participa activ la discuțiile și deciziile care stabilesc viitorul energiei în Europa.