România are un procent de colectare selectivă a deșeurilor de 12-14%, spune ministrul Mediului, Mircea Fechet. Acesta a adăugat că deși s-au investit bani mulți în structura de sortare, ea este nefolosită.
România are un procent de colectare selectivă a deșeurilor de 12-14%
România are un procent de colectare selectivă a deșeurilor de 12-14%, spune ministrul Mediului. În cadrul unei conferințe de presă, care a avut loc în cursul zilei de marți, 22 august, Mircea Fechet a precizat că statul a băgat mulți bani în infrastructura de sortare, însă ea este, de cele mai multe ori, nefolosită.
Șeful de la Mediu a mai precizat că România a ajuns să recicleze deșeurile altor țări pentru că nu poate să-și recicleze propriile deșeuri.
“Din păcate, şi nu mă sperie cifra cât mă sperie tendinţa care nu evoluează cum ne aşteptăm, astăzi discutăm despre 12-13 poate 14% deşeuri colectate selectiv, în funcţie de cum numărăm.
Cam aceasta este cifra ruşinoasă despre care discutăm pentru că deja s-au investit foarte mulţi bani în infrastructură de sortare, care de multe ori zace nefolosită, s-au investit foarte mulţi bani în infrastructură de tratare deşeuri biodegradabile, spre exemplu, acele unităţi de compostare care de multe ori zac nefolosite.
Noi nu avem o problemă de capacitate, avem şi gunoiere, avem şi infrastructura de tratare, avem şi instalaţii de reciclare. Când merg la un mare reciclator român şi îmi arată baloţi cu PET-uri aduşi din Australia sau din alte ţări de la o distanţă similară când eu ştiu că în gropile de gunoi din România găsim foarte mult PET care ar putea fi o resursă, nu pot decât să mă îngrijorez”, a afirmat ministrul Mediului.
România nu își selectează propriile deșeuri
Ministrul a mai precizat, în cadrul conferinței de presă, că țara noastră nu își reciclează propriile deșeuri pentru că nu este în stare. În schimb, poate recicla deșeurile din alte țări.
De asemenea, Mircea Fechet mai spune că deșeurile ajung să se contamineze între ele, ceea ce face mai greu procesul de sortare.
“Reciclăm deşeurile altora pentru că deocamdată nu suntem în stare să le reciclăm pe ale noastre, în sensul în care deşi avem contracte de salubritate care respectă legea de cele mai multe ori, deşi avem instalaţii de sortare şi de tratare, multe dintre materialele reciclabile, în loc să ajungă în fabrici, ajung în gropile de gunoi din două motive: fie cetăţenii le colectează în amestesc şi este foarte greu să recuperezi un PET de calitate dintr-o pubelă de gunoi, acesta fiind contaminat cu deşeu biodegradabil, pentru că trebuie să ştiţi că de cele mai multe ori sortarea se face manual şi există situaţii unde deşi cetăţeanul îşi face treaba mai departe pe tot acest lanţ de la cetăţean şi până la instalaţia de reciclare ceva se frânge, ceva se pierde.
Că e din vina salubristului, că e din vina primarului, că e din vina instalaţiei de sortare, cumva deşeurile ajung să se contamineze reciproc şi în loc să ajungă în fabrici de reciclare să producă locuri de muncă, să pună presiune mai mică pe resursele naturale, ajung în cel mai bun caz în gropile de gunoi”, a explicat ministrul Mediului.