România are un rol esențial în arhitectura de securitate a UE. Lucian Bode: Am arătat încă o dată

Sursă: Inquam Photos / George Călin

Ministrul Afacerilor Interne a vorbit joi, 26 mai, despre rolul țării noastre în arhitectura de securitate a UE, în contextul tensiunilor militare din Ucraina. Astfel, Lucian Bode a subliniat că România are „un rol esențial”, lucru pe care l-a dovedit încă o dată.

România are un rol esențial în arhitectura de securitate a UE. Lucian Bode: Am arătat încă o dată

Așadar, ministrul a explicat că țara noastră a gestionat „cea mai lungă frontieră externă a UE cu Ucraina”, dovedind astfel că are „un rol esențial” în arhitectura de securitate. Totodată, acesta a amintit și de Centrul Logistic de la Suceava, deoarece România a avut de gestionat peste un milion de ucraineni timp de 3 luni, timp în care a furnizat asistență umanitară pentru țara vecină.

„Unul dintre obiectivele MAI a vizat creşterea gradului de protecţie si siguranţă a cetăţeanului si a comunităţilor.Baza pentru dezvoltarea acestei componente constă în cunoaşterea riscurilor infracţionale şi o prezenţă mai activă pe teren a structurilor MAI pentru prevenirea si combaterea criminalităţii, dar şi respectiv în menţinerea interacţiunii  consolidate cu cetăţenii si comunităţile. Ca să vă faceţi o idee despre amploarea acţiunilor desfăşurate de către structurile MAI, daţi-mi voie vă dau doar câteva repere specifice, de la începutul lunii mai si până acum.

Astfel, au fost desfăşurate peste 500 acţiuni de amploare pentru administrarea probatoriului necesar documentării activităţii infracţionale în dosarele instrumentate, fiind realizate aproximativ 4.000 de percheziţii domiciliare la persoane despre care existau informaţii că sunt implicate în comiterea de infracţiuni din sfera criminalităţii grave şi organizate”, a declarat Lucian Bode.

Agresiunea Rusiei a generat noi provocări care s-au suprapus celor preexistente

De asemenea, acesta a subliniat și faptul că „agresiunea nejustificată” a Rusiei a generat noi provocări, care s-au suprapus celor preexistente.

„Agresiunea nejustificată a Federaţiei Ruse asupra Ucrainei a generat provocări pe dimensiunea securitară si umanitară la adresa României care s-au suprapus peste provocările şi vulnerabilităţile preexistente. Modul în care România a gestionat aceste crize suprapuse a fost unul exemplar fapt confirmat în nenumarate rânduri pe plan internaţional. România a arătat încă odată că are un rol esenţial în arhitectura de securitate a UE gestionând cea mai lungă frontieră externă a UE cu Ucraina.

Provocările în plan umanitar au fost pe măsura crizei de securitate iar România a avut de gestionat un aflux de peste 1 milion de cetăţeni ucraineni timp de 3 luni şi a furnizat asistenţă umanitară pentru Ucraina prin Centrul Logistic de la Suceava prin care au trecut 39 de transporturi umanitare constând peste 190 de autocamioane. Contextul regional de securitate a adus România în centrul atenţiei si a arătat încă odată, dacă mai era cazul, modul profesionist în care asigurăm supravegherea si controlul frontierelor externe ale UE însă fără a beneficia de apartenenţa la Spaţiul Schegen. Trebuie să spunem lucrurilor pe nume, locul României este în Spaţiul Schengen. România aplică integral acquis–ul Schegen si îndeplineşte toate criteriile de aderare încă din anul 2011”, a completat Bode.

Investițiile în dotări si capabilități asigură satisfacția cetățeanului

Legat de obiectivele care asigură dezvoltarea instituțională, ministrul a explicat investițiile în dotări si capabilități asigură satisfacția cetățeanului.

„Unul dintre obiectivele care asigură dezvoltarea instituțională si în cele din urmă satisfacția cetățeanului sunt investițiile în dotări si capabilități, mai ales cele susţinute din fonduri europene. La nivelul MAI se află în implementare 459 de proiecte finanţate din fonduri externe nerambursabile, în valoare de 1,858 miliarde euro. Prin proiecte europene, precum Programul VIZIUNE 2020 (POIM), dar si  din POR, au fost recepţionate echipamente si dotări necesare salvării de vieţi

  • 18 Autoplatforme hidraulice de intervenţie şi salvare de la înălţime,
  • 19 Autospeciale pirotehnice,
  • 12 Ambulanţe de transport nou născuţi în stare critică,
  • 20 autospeciale de transport victime multiple (ATPVM).

Cu siguranţă, domeniul afacerilor interne este cel mai complex si profund legat de viaţa românilor şi bunăstarea societăţii. Atât anul trecut, cât şi în ultimele 6 luni am pus baze solide pentru consolidarea sistemului pe termen lung. Vom continua să fim alături de comunităţi si să le asigurăm protecţia de care au nevoie”, a conchis Lucian Bode.