,,Banca Mondială îşi propune să ajute ţările să stabilească propria politică de contracarare a efectelor emisiilor de gaze cu efect de seră. Cu toate că România nu este o ţară precum China, Germania sau Franţa, în ceea ce priveşte contribuţia la reducerea la schimbările climatice, România este importantă în zona de sud-est a Europei, având o contribuţie semnificativă la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. România are şi ea probleme în ceea ce priveşte emisiile de gaze cu efect de seră şi de aceea există loc de a îmbunătăţi situaţia. Avem pentru România un program de contracarare a schimbărilor climatice, un program de asigurare a asistenţei pe o perioadă de doi ani pentru promovarea economiei verzi. Este o abordare în etape. Identificarea sectoarelor cheie şi a zonelor de interes este un pas important pentru scopul propus, apoi trebuie să identificăm problemele din sector şi măsurile de intervenţie', a spus Jian Xie.
Conform datelor prezentate de expertul BM, sectorul energetic contribuie cu aproape 70% la totalul gazelor cu efect de seră, transporturile cu 11%, cel agricol cu 15%, în timp ce sectorul silvic este un important absorbant al emisiilor.
,,Folosim aceste date pentru a ne stabili priorităţile în funcţie de fiecare sector. Există, în analiza noastră, şase sectoare, primul şi cel mai important fiind cel energetic, urmat de sectorul transporturilor care este unul cu o dezvoltare foarte rapidă. Trebuie să ne focalizăm atenţia aici pentru că este un sector care se va dezvolta în viitor. Sectorul urban este, de asemenea, important, el cuprinzând o serie de subsectoare. În acest sector trebuie să eficientizăm managementul deşeurilor solide şi al aprovizionării cu apă, precum şi pe cel sanitar', spune Jian Xie.
Fundaţia TERRA Mileniul III, împreună cu Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative – SNSPA au organizat joi conferinţa 'România – spre o economie cu emisii reduse de gaze cu efect de seră', care a prezentat rezultatele proiectului 'Spre o Economie Verde cu Emisii Reduse de CO2 – SEVER CO2', co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă.
În perioada de derulare a proiectului, septembrie 2013 – octombrie 2014, peste 1.000 de persoane au beneficiat de activităţi specifice, fiind elaborate o serie de materiale precum ghidul de politici publice ,,Zero emisii'.
Proiectul 'Spre o Economie Verde cu Emisii Reduse de CO2 – SEVER CO2' şi-a propus creşterea capacităţii societăţii civile de a contribui la orientarea dezvoltării României spre o economie cu emisii reduse de carbon, implicând reprezentanţii societăţii civile în activităţi concrete de monitorizare şi formulare de politici publice alternative.
Obiective specifice urmărite au vizat creşterea capacităţii ONG-urilor de mediu şi a SNSPA de a participa la dezvoltarea unei noi viziuni economice a României în concordanţă cu viziunea europeană privind 'Economia verde cu emisii scăzute de CO2' până în 2020, precum şi dezvoltarea colaborării ONG-urilor de mediu şi a mediului academic în vederea asigurării unor politici publice sustenabile la nivel naţional.
SURSA: Agerpres