Anton Rog, general SRI, a explicat, sâmbătă, la Antena 3, că România este atacată cibernetic de Rusia, vizate fiind în special companii strategice și ministere. Astfel, toate țările NATO iau parte la războiului hibrid, motiv pentru care a fost crescut nivelul de alertă și de monitorizare.
România, atacată cibernetic de Rusia
”Am crescut nivelul de alertă și de monitorizare. În perioada aceasta, și în România au mai apărut sau am reușit să dovedim clar din punct de vedere tehnic că actorii din zona estică, din Rusia, încearcă să penetreze instituții strategice din Guvernul României, iar altele au încercat să atace companii strategice din zona utilităților”, a explicat Anton Rog, șeful Centrului Național Cyberint din SRI, potrivit Antena 3.
Acesta a mai transmis că ”țara noastră este și a fost atacată constant pe zona de spionaj cibernetic”. Mai mult, SRI se laudă că a știut ziua în care a început conflictul din Ucraina.
„Serviciul Român de Informații a știut ziua în care începe conflictul, pe baza propriilor evaluări și pe baza datelor primite de la parteneri, dar sigur n-a știut ora și minutul”, a mai spus general SRI.
Întrebat la ce nivel este alerta în prezent la noi în țară, el a spus că la un nivel ridicat în această perioadă.
”Alerta în România, în acest moment, din punct de vedere cibernetic, este la un nivel ridicat. Sunt trei tipuri de actori care au vizat și vizează România: atacuri complexe care vizează spionajul cibernetic, atacurile motivate financiar și atacurile motivate ideologic”, a mai explicat Anton Rog.
Ce consecințe poate avea un astfel de atac asupra României?
Întrebat ce consecințe poate avea un astfel de atac asupra României, el a luat ca exemplu oprirea curentului electric, după ce a demontat fake-news-urile referitoare la uleiul din magazine.
”Ce se întâmplă, spre exemplu, dacă se oprește energia electrică trei zile în București? Consecințele imediate ar fi: gaze, apă se opresc, benzinăriile nu mai pot funcționa, se blochează fluxurile de aprovizionare, la supermarket nu mai pot să fac plăți. Să zicem că o zi, două chestiunile sunt suportabile, dar după a treia zi încolo, consecințele sunt dramatice și devin de ordin social: debandadă, ieșirea oamenilor în stradă. Nici nu vreau să mă gândesc la astfel de chestiuni”, a completat Anton Rog.
Potrivit lui, ”detectam în cursul unui an 7-10-15 astfel de campanii. În perioada aceasta nu au fost mai multe, dar actori pe care nu am reușit să-i detectăm până acum i-am detectat acum.
Astfel, pot să vă spun că Guvernul României este targetat de grupări de criminalitate cibernetică statală care sunt coordonate de toată comunitatea de informații din Rusia”, a încheiat general SRI Anton Rog, șeful Centrului Național Cyberint.