România este una dintre ţările cele mai atractive pentru investiţii în domeniul „energiei verzi”, potrivit celui mai nou studiu realizat de compania KPMG la nivel global, prin intervievarea a 200 de manageri din industria energetică.
„Dacă ne vom uita la potenţialul de resurse regenerabile de energie, la dimensiunea pieţei de electricitate, la decalajul existent faţă de obiectivele stabilite de Uniunea European şi la atractivitatea planurilor de susţinere, unele dintre cele mai atractive ţări pentru investiţii în generarea de energie eoliană, din biomasă şi/sau hidro şi geotermală ar putea fi România, Polonia, Republica Cehă, Croaţia, Ungaria, Slovenia, şi Bulgaria”, a declarat Péter Kiss, coordonatorul sectorului de Energie & Utilităţi la nivel Global din cadrul KPMG şi coordonator al sectorului energie al KPMG în Europa Centrală şi de Est.
Potrivit lui Kiss, Uniunea Europeană a stabilit ca până în anul 2020 un procent de 20% din consumul final de energie să fie asigurat din surse regenerabile.
Multe instalaţii energetice au o vechime de 30-40 ani şi trebuie înlocuite, nu numai pentru a ţine pasul cu tehnologia modernă, ci şi pentru a îndeplini angajamentele internaţionale privind protejarea mediului, se arată în studiul KPMG.
„În ultima perioadă, investitorii din domeniul energiei regenerabile au fost atraşi cu precădere de energia eoliană, însă o serie de considerente cum ar fi costurile tehnologice în scădere au redirecţionat atenţia investitorilor către segmentul biomasă sau solar”, a declarat Răzvan Mihai, Partner la KPMG în România.
Subvenţiile din partea statului pentru „energia verde” ar putea creşte
Peste 60% dintre directorii care au participat la realizarea studiului au declarat că se aşteaptă ca subvenţiile din partea statului în sectorul fuziunilor şi achiziţiilor din domeniul „energiei verzi” să fie majorate.
De asemenea, 78% dintre respondenţi sunt de părere că proiectele din domeniul energiei din surse regenerabile continuă să fie viabile din punct de vedere economic.
„Energia verde”, ofilită de criză
Sectorul energiei din surse regenerabile a avut, la rândul său, de suferit de pe urma declinului economic, cu indicele bursier al companiilor listate active în domeniul energiei regenerabile (indicele NEX) înregistrând o scădere de 65% din ianuarie 2008 până în martie 2009, cea mai mare diminuare fiind înregistrată în trimestrul 4 al anului 2008.
În acest context, 58% managerii din industria energetică intervievaţi de KPMG se aşteaptă să reducă semnificativ proiectele planificate sau în curs datorită declinului economic. Apetitul pentru risc al instituţiilor financiare s-a diminuat semnificativ pe măsură ce acestea devin tot mai prudente atunci când se pune problema investiţiilor, se arată în raportul KPMG.
În cadrul studiului realizat de KPMG (intitulat „The winds of change’”) au fost intervievaţi 200 de membri executivi din domeniul energiei la nivel global, identificându-se domeniile cu un puternic potenţial pentru viitoare tranzacţii comerciale şi abordându-se implicaţiile recesiunii pe piaţă.
SURSA: KPMG