România, atractivă pentru străini

Piața de fuziuni și achiziții din primele nouă luni ale anului a depășit două miliarde de euro, mai mult de dublu față de valoarea înregistrată în primele trei trimestre din 2016, conform datelor Deloitte România.

Cum ultimul trimestru al anului trecut a însumat tranzacții în valoare de 854 milioane euro, este de așteptat ca ultimele trei luni din acest an să adune fuziuni și achiziții de circa un miliarde de euro . Numărul tranzacțiilor realizate în primele nouă luni a fost de 77, semnificativ peste cele 61 din aceeași perioadă a anului trecut, iar valoarea medie a tranzacțiilor a fost de 56 milioane euro. Au fost consemnate șase tranzacții mari, cu valoare între 100 și 500 milioane euro, care au ridicat semnificativ suma totală investită în M&A.

Dacă anul trecut am asistat la finalizarea unor tranzacții foarte mari, precum vânzarea acțiunilor pe care Ion Țiriac le mai deținea la UniCredit Țirian Bank către UniCredit Bank, operațiune care s-a ridicat la 700 milioane dolari, anul acesta valorile s-au redus. Listarea la bursă a Digi Communications a însemnat 815 milioane lei (aproximativ 185 milioane euro), dar în acest caz nu este vorba de o tranzacție M&A. În schimb, Digi Communications a cumpărat compania maghiare Invitel, operator de comunicații fixe din țara vecină, pentru care a plătit 140 milioane euro. Acționarii operatorului sunt Ilford Holding și Invitel Technocom, controlare de China Central and Eastern European Investment Co-operation Fund, iar compania este prezentă de 20 de ani pe piața din Ungaria, având aproape 0,7 milioane abonamente active de comunicații. „Prețul total ce urmează a fi plătit de către Digi HU către vânzători este de 140 milioane euro, această sumă făcând obiectul unor ajustări viitoare în cadrul tranzacțiilor de o asemenea dimensiune“, se arată în comunicatul Digi Communications.

Achiziții ale companiilor de stat

O tranzacție aflată încă în desfășurare este achiziția hotelului Radisson din București de către fondul de investiții Revetas Capital, a cărei valoare se ridică la 177,5 milioane euro. Fondul este specializat în achiziția de active imobiliare aflate în dificultăți financiare pe care ulterior le vinde, iar tranzacția ar trebui finalizată până la finalul acestui an. Printre activele Revetas din țara noastră se găsește și mall-ul Vitantis din Capitală, pe care l-a achiziționat în urmă cu trei ani. Hotelul Radisson, fost București, a fost cumpărat la începutul anilor 2000 de grupul israelian Elbit Medical Imaging, deținut de Europe Israel Ltd și în care a investit circa 70 milioane euro în modernizare. „Valoarea cu care s-a vândut hotelul va deveni o referință pentru alte hoteluri de cinci stele din România“, spune Ioana Filipescu, partener consultanță fuziuni și achiziții la Deloitte România, care mai arată că se așteaptă la mai multe tranzacții de acest gen în următoarea perioadă.

Un transfer de proprietatea așteptat de multă vreme și negociat pe măsură este cel al pachetelor deținute de Fondul Proprietatea la filialele regionale ale Electrica către compania mamă. Valoarea totală a tranzacției se ridică la 752,03 milioane lei (aproximativ 165 milioane euro) și cuprinde patru pachete de acțiuni la filialele de distribuție ale Electrica. Fondul Proprietatea avea în strategia de management vânzarea acestor acțiuni, dar s-a negociat foarte mult timp până la un acord. De altfel, mulți analiști consideră că Electrica a agreat un preț mai mare decât era de așteptat conform pieței din prezent.

Băncile elene scoase la mezat

Sectorul bancar nu va încheia nici anul acesta fără tranzacții, principalele vizate fiind cele deținute de companii din Grecia, care sunt în continuare în perioadă de lichidare a activelor mai puțin performante. Grupul National Bank of Greece (NBG) este unul dintre acestea și vizează ieșirea din sectorul bancar autohton, fapt care va fi realizat odată cu finalizarea vânzării Banca Românească către OTP Bank. Tranzacția a fost anunțată oficial la sfârșitul lunii iulie, iar acum se află în analiza Consiliului Concurenței. Valoarea estimată a tranzacției este de 100 milioane euro (suma oficială nu a fost anunțată public), ceea ce ar înseamna că este una dintre cele mai mari din ultimii ani. Grupul ungar OTP Bank va urca după achiziție între primele opt bănci din România. Banca oferă servicii financiare și în Muntenegru, Bulgaria, Rusia, Croația, Ucraina, Slovacia și Serbia, iar în țara noastră a mai achiziționat RoBank, în 2004, și Millennium Bank, în 2015.

O altă companie financiară elenă care se pregătește de exit de pe piață este Eurobank, care se află pe ultima sută de metri în vânzarea Bancpost. Pe 15 septembrie Eurobank a anunțat intrarea în ultima etapă a negocierilor cu Banca Transilvania pentru Bancpost, ERB Retail Services IFN și ERB Leasing IFN, negocieri care se așteaptă a fi finalizate până la sfârșitul anului. Valoarea tranzacției este necunoscută în acest moment, dar este estimată la circa 230 milioane euro. Grecii de la Eurobank au retras, prin decizia din iulie din cadrul AGA, diminuarea capitalului social al Bancpost cu 48 milioane euro. Banca Transilvania va putea ataca inclusiv fotoliul de lider al sistemului bancar din țara noastră în urma acestei tranzacții, Bancpost având o cotă de piață de 2,9% la finele lui 2016, procent cu care ocupa locul al noulea în topul băncilor. Eurobank a vândut în 2015 și un pachet de 80% din compania de asigurări Eurolife ERB Insurance Grup, care opera în Grecia și România, către fondul canadia Fairfax.

Industria alimentară crește

Industria alimentară continuă, la fel precum cea bancară, consolidarea, piața autohtonă fiind tot mai atractivă pentru giganți alimentari internaționali. Sigma Alimentos, un grup mexican, va prelua 51% din acțiunile Caroli Foods Group de la familia libaneză El Solh și va ajunge astfel la deținerea integrală a Caroli. Cu 1.200 de angajați la unitatea de producție de la Pitești, Caroli Foods este lider pe piața de mezeluri din România, cu vânzări de 88 milioane euro la nivelul anului trecut. Valoarea transferului nu a fost făcută publică, dar cumpărătorul a anunțat că va finanța preluarea din propriile lichidități, care se ridică la aproape 600 milioane dolari. Sigma Alimentos are operațiuni la nivel global și venituri anuale de 5,7 miliarde dolari. Principalele regiuni în care operează sunt America de Nord, America Latină și Europa de Vest, iar în prezent își face tot mai mult intrarea în Europa de Est. Compania face parte din grupul Alfa, care are venituri totale de 15,8 miliarde dolari. Caroli Foods deține în țara noastră brandurile Caroli, Sissi și Primo, iar principalii concurenți sunt Unicarm, Cris-Tim, Meda și Aldis.

În industrie au mai avut loc tranzacții, precum preluarea producătorului de mezeluri Arterimpex de către grupul Benedek. În această perioadă se desfășoară și tranzacția de achiziție a producătorilor de carne Elit și Vericom de către Smithfield România, care va duce la consolidarea sectorului de producție carne, în principal carne de porc.

Achiziții în construcții

Nici piața de carton și hârtie nu stă deoparte de tranzacții, iar una dintre cele mai importante este achiziționarea Ecopack și Ecopaper de grupul britanic DS Smith. Părțile au semnat un protocol de cumpărare, urmând ca achiziția să se încheie în perioada următoare. Valoarea fabricilor din țara noastră se ridică la peste 200 milioane euro, iar Vladimir Cohn, principalul acționar, ar urma să primească circa 100 milioane euro. Grupul britanic are venituri anuale de 4,7 miliarde lire sterline, cu operațiuni în 37 de țări, în timp ce grupul format din Ecopack și Ecopaper adună circa 60 milioane euro. Ecopaper a derulat recent investiții de 80 milioane euro în capacitățile de producție.

Tot din sectorul de producție, dar de această dată din industria metalelor neferoase, asistăm la achiziția Eucasting Ro de către Georg Fischer AG. Compania din România, deținută de omul de afaceri italian Federica Mapelli, are două fabrici, în Pitești și în Scornicești, cu activități de producție și vânzare componente pentru industria auto și pentru echipamente de uz casnic și industrial. Eucasting are venituri de circa 50 milioane franci elvețieni, cu 500 de angajați, în timp ce grupul elvețian Georg Fischer a raportat venituri de 3,7 miliarde franci.

Dacă valoarea tranzacției dintre Mapelli și Fischer nu a fost făcută publică, cea dintre Wienerberger și ADM Capital este estimată la circa 30  milioane euro. Grupul austriac Wienerberger, care are deja patru fabrici în țara noastră, a încheiat un acord de preluare a 98,3% din acțiunile Brikston Construction Solutions, deținute de fondul de investiții ADM Capital. Austriecii își consolidează astfel poziția de lider pe piața cărămizilor și a blocurilor ceramice, la care a ajuns după mai multe achiziții de unități de producție precum cea de la Sibiu, CEMA, și investiții greenfield în fabricile de la Gura Ocniței și Tritenii de Jos.

O vânzare din aceeași industrie a avut loc anul acesta după preluarea de către frații Pavăl, proprietarii Dedeman, împreună cu fondul de investiții condus de Florin Pogonaru (Business Capital for Romania Oportunity Func) și CITR a pachetului majoritar de acțiuni (42%) a producătorului de cărămidă Cemacon. În urma tranzacției, proprietarii Dedeman au ajuns la o participație de 29%, grupul CITR la 5%, iar fondul lui Florin Pogonaru la 36%. Vânzătorii au fost fondul de investiții finlandez KJK (27,9%) și BRK Financial Group (14%).

Servicii medicale private

De altfel, frații Pavăl au ieşit la „cumpărături“ în acest an, după ce a picat înţelegrea cu AFI pentru achiziţionarea unor clădiri de birouri. Dragoş şi Adrian Pavăl au cumpărat un teren de 27.000 de metri pătrați din București, contra sumei de 6,7 milioane euro, unde s-ar putea ridica un nou magazin de bricolaj, dar și clădiri de birouri sau rezidențiale. De asemenea, cei doi au intrat în acţionariatul Transelectrica SA, după ce au cumpărat 5% din titluri.

O altă industrie care trece printr-o perioadă importantă de consolidare este cea a serviciilor medicale private. Una dintre cele mai mari tranzacții de anul acesta este preluarea integrală a grupului Polisano de către Medlife, liderul pieței de profil de la noi, controlat de familia Marcu. Polisano deține patru clinici cu laboratoare proprii în București și Sibiu, un spital privat, un centru de fertilizare in vitro și cea mai mare maternitate privată din Transilvania. Cifra de afaceri de anul trecut s-a ridicat la 80 milioane lei, cu un total de 500 de angajați. „Pentru noi, Polisano devine un parteneriat strategic important și o dovadă a angajamentului nostru pe termen lung de a extinde serviciile medicale în toate regiunile țării“, spune Mihai Marcu, director general al Medlife.

Medlife a încheiat 16 achiziții în ultimii șapte ani, iar în prezent are 6.300 de angajați în toată țara. Printre preluările recente se numără clinicile Anima și operatorul medical Almina din județul Dâmbovița, un pachet de integral din ac­țiunile Stem Cells Bank din Timișoara, a pachetului majoritar la DentEstet, ca și la Valdi Medica, companie care controlează spitalul Humanitas din Cluj-Napoca.

Principalul competitor, Regina Maria, aflată în portofoliul fondului de investiții Mid Europa Partners, a încheiat mai multe tranzacții, dar de valoare mai mică, preluând companii precum Prompt Urg sau Gastromond, dar a anunțat și investiții de la zero într-un spital privat, pe care ar urma să îl ridice în parteneriat cu Horia Ciorcilă, președintele Băncii Transilvania, investiție de circa 15 milioane euro.           

 

În primele nouă luni ale anului, piața M&A a atins deja două miliarde de euro, iar ceea ce este și mai impresionant, totalul nu s-a realizat datorită unor mega-tranzacții, ci mulțumită a șase tranzacții între
100 și 500 milioane euro.
Ioana Filipescu,
partener consultanță fuziuni
și achiziții, Deloitte România

 

 

 

 

Acest articol a fost publicat în Top 300 Cei mai bogați români, ediția 2017, publicație disponibilă la chioșcuri începând cu 4 decembrie 2017