România avansează către surse de energie sustenabilă
România avansează constant în procesul de tranziție către surse de energie sustenabilă, având în prezent peste 30% din producția internă provenită din energie eoliană, aproximativ 20% din hidroenergie și 11% din panouri fotovoltaice, a transmis ministrul Energiei, Sebastian Burduja, conform Antena 3 CNN.
Aceste date arată că aproape două treimi din energia utilizată la nivel național are origine regenerabilă. În același timp, s-au înregistrat evoluții remarcabile și în ceea ce privește capacitatea de stocare a electricității – în doar un an, s-a trecut de la 8 MWh la aproape 400 MWh depozitați în baterii.
Un alt pas important îl constituie un proiect recent semnat de Hidroelectrica, ce presupune integrarea unui sistem de baterii Li-ion în Parcul Eolian Crucea Nord, cu o capacitate de 72 MWh.
„La Crucea, a fost finalizat un parc eolian performant, cu o capacitate de stocare de 36 MW și autonomie de până la 72 de ore. Acest proiect reprezintă un sprijin important pentru sistemul energetic național și este primul de acest tip din România. Urmează și alte proiecte similare, care sunt deja în pregătire. Pentru proiectul Gogoșu, documentația este în desfășurare, iar pașii următori vizează finalizarea acesteia, în conformitate cu cerințele legale”, a declarat Kàroly Borbèly, directorul general al Hidroelectrica.
Energia verde joacă un rol esențial în conturarea unei economii durabile, iar autoritățile continuă să investească în soluții moderne pentru stocarea energiei. Crizele energetice cauzate de instabilitatea geopolitică din ultimii ani au determinat România să accelereze dezvoltarea capacităților de producție și să adopte măsuri care să asigure securitatea energetică pe termen lung.
Risc de black-out de Paște
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a oferit asigurări că România nu se confruntă cu riscul unei pene majore de curent în perioada sărbătorilor pascale, chiar dacă producția de energie ar putea depăși consumul. „Va fi o perioadă de stres în rândul celor care gestionează sistemul energetic național”, a subliniat acesta.
Burduja a precizat că autoritățile din sectorul energetic s-au pregătit în mod organizat pentru această situație.
„Am organizat un nou comandament energetic cu toți specialiștii din sectorul energetic, de la principalii producători de energie, Transelectrica, operatori de distribuție, operatori de servicii de stocare (da, stocarea a început să se vadă zilnic în mixul energetic național, să conteze și să ne ajute la echilibrare).
Mi-au fost prezentate scenariile și provocările cu care se confruntă întreaga regiune, dar cel mai important am agreat măsurile necesare pentru a avea cu toții, credincioși ortodocși și catolici, un Paște cu lumina aprinsă atât în suflet, cât și în case. Transmit din capul locului ceea ce specialiștii mi-au transmis: nu există risc de black-out în România, în condițiile actuale! Îi rog pe reprezentanții presei, dar și pe actorii politici, să dea dovadă de responsabilitate și să nu inducă panica”, a scris ministrul pe Facebook.
Ministrul a explicat că în prima și a doua zi de Paște, în special între orele 11:00 și 16:00, producția de electricitate va depăși cererea, ceea ce impune o gestionare foarte atentă a rețelelor.
„Va trebui să gestionăm foarte atent echilibrarea sistemului, nivelurile de frecvență și tensiune atât în rețeaua electrică de transport, cât și în rețeaua electrică de distribuție, pentru a nu cauza deteriorări ale izolației instalațiilor din SEN. Nu este nimic anormal ca de Paște consumul național să fie cel mai mic din an. Asta se întâmplă de cele mai multe ori.
Iar odată cu investițiile masive în noi capacități de producție solar+eolian și cele de la prosumatori, ne așteptăm la un consum în ziua de Paște, la orele după-amiezii, în jurul valorii de 2500MW, un nivel extrem de redus.
Provocarea cea mai mare vine din faptul că situația descrisă pentru România este similară cu a multor țări din Europa. Deci pentru a importa energie de pe alte piețe, inclusiv din România, va fi redus”, a adăugat Burduja.