România ar putea avea iar avion prezidenţial. Ciolacu: Nu l-ar folosi doar preşedintele

klaus iohannis marcel ciolacu

SURSA FOTO: Administraţia Prezidenţială

Ţara noastră ar putea dispune, din nou, de un avion prezidenţial. Intenţia a fost anunţată de premierul Marcel Ciolacu. El a dezvăluit că nu doar şeful statului ar putea călători cu acesta.

Avion prezidenţial în România. Marcel Ciolacu: Ar putea fi folosit şi de Guvern

România ar putea avea din nou un avion prezidenţial. Intenţiile autorităţilor au fost anunţate chiar de către premierul Marcel Ciolacu.

Acesta spune că o ţară de mărimea României ar trebui să deţină o aeronavă la dispoziţia şefului statului. Mai mult, acest avion ar putea fi folosit şi în alte scopuri, precum şedinţele comune de Guvern.

Marcel Ciolacu a amintit că practica folosirii avionului prezidenţial şi de către alte persoane decât preşedintele ţării exista şi înainte de Revoluţie.

„Un stat de mărimea României ar trebui să aibă aeronavă prezidențială.

Ar trebui o aeronavă prezidențială care nu este folosită numai de către președintele României, folosită în ședințele comune ale Guvernelor.

Știți că și aeronavele lui Ceaușescu erau folosite și de către sportivi”, a declarat Marcel Ciolacu.

Din 2010, România nu dispune de un avion prezidențial. În perioada imediat următoare, politicienii au utilizat aeronave închiriate de la TAROM. Aceeași abordare a fost adoptată și de Klaus Iohannis la începutul primului său mandat.

Cu toate acestea, în ultimii ani, președintele a decis să opteze pentru aeronave de lux oferite de companii străine. Detaliile privind costurile rămân confidențiale.

Costurile turneului din Africa. Iohannis: Strategia pentru Africa nu se face prin corespondenţă

Subiectul costurilor deplasărilor în străinătate ale lui Klaus Iohannis a revenit în actualitate după turneul efectuat zilele trecute în Africa.

Mulţi au avut percepţia că totul a fost o vacanță exotică și foarte costisitoare. Preşedintele Iohannis a fost întrebat direct de jurnalişti despre acest subiect joi, 23 noiembrie, în ultima zi a turneului african.

Preşedintele României a explicat că o strategie importantă ca cea cu ţările africane nu poate fi „implementată prin corespondență”.

Anterior, întrebat tot despre costurile turneului african, Iohannis afirmase: „Sigur că vine cu niște cheltuieli și voi instrui serviciul de presă să vă dea o informare confom legii”.

„Din păcate, în deceniile care au urmat revoluției de la noi, această relație a fost aproape neglijată. Ne-am dat seama că aici s-a comis o eroare strategică în politica externă românească și am venit cu măsuri de corectare.

Am venit cu o nouă strategie pentru Africa, care țintește în mod special partenerii tradiționali ai României în Africa, cum este în cazul acesta concret Senegalul. Această strategie vrea să exploateze oportunitățile, să consolideze parteneriatele, să deschidă noi sectoare de colaborare economică, în educație, în diplomație și așa mai departe.

Totuși, o strategie de acest tip și de o greutate extraordinară nu poate să fie implementată prin corespondență.

Pentru a da greutate acestei strategii și pentru a arăta că România este foarte serioasă și foarte angajată în a revigora aceste parteneriate, am decis să fac un turneu african, care astăzi ne-a adus în Senegal și aici se și încheie acest turneu”, a declarat Klaus Iohannis joi, 23 noiembrie.